Nieuws

Militairen oefenen met heli's op dijkdoorbraak

CULEMBORG - Het is een spectaculair gezicht deze woensdag aan de overkant van de Lek bij Culemborg en de Grebbedijk bij Wageningen. Defensie oefent daar met een Chinook-helikopter op het beschermen van de dijken.
In totaal zijn er tien militairen actief: vijf bij de Lek en vijf op de Grebbedijk. Ook van het verantwoordelijke waterschap Vallei en Veluwe oefenen er honderd mensen mee. De groep moet proberen een zogenaamde dijkdoorbraak te voorkomen en dat levert spectaculaire beelden op. De militairen droppen grote hoeveelheden zandzakken. 

27 miljard euro schade bij dijkdoorbraak

De oefening is belangrijk, want als de Grebbedijk doorbreekt, heeft dat grote gevolgen. Het water uit de Rijn stroomt van Wageningen tot aan Amersfoort en de dijk beschermt 250.000 inwoners. Als de dijk zou doorbreken, zou de economische schade enorm zijn: zo'n 27 miljard euro.
De oefening op woensdag is onderdeel van de grootste crisisoefening rond de rivierdijken sinds het hoogwater van 1995. De oefening 'Deining en Doorbraak' duurt een week. Er doen vijf waterschappen en vier veiligheidsregio's aan mee. Ook het Watermanagement Centrum Nederland (WMCN) speelt een rol.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!