Nieuws

Nijmegen koploper met stoeptax

In Nijmegen moet de meeste stoeptax worden betaald, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). Stoeptax is de gemeentebelasting op tijdelijke containers en wc-units die tijdens de verbouwing van een huis op de straat of stoep staan. © ANP
NIJMEGEN - In Nijmegen moet de meeste stoeptax worden betaald, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). Stoeptax is de gemeentebelasting op tijdelijke containers en wc-units die tijdens de verbouwing van een huis op de straat of stoep staan.
VEH onderzocht 40 gemeenten en Omroep Gelderland onderzocht een aantal andere Gelderse gemeenten. De verschillen blijken enorm. Nijmegen spant de kroon met een rekening van 463 euro voor zes weken. In Ede kost de stoeptax niets. Gemiddeld is de stoeptax van de 40 gemeenten die VEH onderzocht 194,50 euro.

Arnhem 99 euro

In Epe moet 55,25 euro worden betaald, in Maasdriel 41,85 euro en in Winterswijk 28 euro. In Arnhem kost het niets voor korter dan drie dagen. Is het langer dan drie dagen dan wordt 99 euro in rekening gebracht. 

Gratis

In Zaltbommel en Culemborg wordt geen stoeptax geheven. Wel moet een vergunning worden aangevraagd om wc-units en dergelijke op de stoep te mogen plaatsen. In Tiel en Doetinchem kost het ook niets, als het tenminste niet op een plaats voor betaald parkeren of vergunninghouders staat. Ook mag de verkeersveiligheid niet in het geding zijn.
In Harderwijk is het in principe gratis, of het moet gekoppeld zijn aan een officiële bouwaanvraag. Het tarief is dan 1,32 euro per vierkante meter per week. In Apeldoorn wordt een bedrag geheven van 0,84 euro/m2/week. Daarbij worden aanslagen van minder dan 10 euro niet opgelegd.
In Zutphen is het de eerste twee weken bijna altijd gratis, zegt de gemeente. Daarna kunnen er wel kosten zijn.

VEH: stop stoeptax

VEH wil dat er een einde komt aan de stoeptax, zo laat de vereniging dinsdag weten. Alleen als een gemeente parkeergelden misloopt of kosten moet maken is een compensatie redelijk, vindt de VEH.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl