Nieuws

Betalen we straks tóch geen tol in Duitsland?

Angela Merkel is ondanks haar verlies met partij CDU/CSU de grootste partij geworden bij de Duitse verkiezingen, afgelopen zondag. Ook de rechts-populistische AfD was een van de winnaars, maar de kans is niet groot dat die partij in de regering komt. Welke partijen dan wel? En wat zijn de gevolgen voor Gelderland? © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK RATUM - Angela Merkel is ondanks haar verlies met partij CDU/CSU de grootste partij geworden bij de Duitse verkiezingen, afgelopen zondag. Ook de rechts-populistische AfD was een van de winnaars, maar de kans is niet groot dat die partij in de regering komt. Welke partijen dan wel? En wat zijn de gevolgen voor Gelderland?
Merkel gaat vermoedelijk de coalitieonderhandelingen beginnen bij de liberale FDP en de Groenen. Media hebben die samenwerking al betiteld als de Jamaica-coalitie, naar de kleuren van de vlag van dat land. 
Het is speculeren, maar het gevolg kán zijn dat het tolplan in Duitsland van tafel gaat. Dat zou goed nieuws zijn voor inwoners van grensgemeenten, die zich de afgelopen jaren regelmatig uitspraken tegen het plan. Het idee is dat buitenlanders tol moeten betalen op de Duitse snelwegen. 
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)
Betalen we straks tóch geen tol in Duitsland?

Nieuwe discussie

Van de 'Jamaica-coalitie' is eigenlijk alleen de CSU voor het tolplan, weet Sjaak Kamps van Euregio Rijn-Waal. Een grote meerderheid van CDU, FDP en de Groenen was tegen. 'Dat zijn allemaal partijen die straks mogelijk in een coalitie kunnen of moeten aanschuiven. Het zou zomaar kunnen dat die discussie opnieuw gevoerd wordt,' aldus Kamps.
Het tolplan zou in 2019 moeten ingaan. Of dat nog steeds gaat gebeuren, moet de komende periode duidelijk worden.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl