Nieuws

Terugkijken: vliegtuigbommen tot ontploffing gebracht

Twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog zijn vrijdag rond 12.15 uur tot ontploffing gebracht bij de sluis Eefde. Binnen een straal van 250 meter staan drie woningen aan de Boedelhofweg. De bewoners van deze woningen moesten vrijdagmorgen hun huis verlaten. © Omroep Gelderland
EEFDE - Twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog zijn vrijdag rond 12.15 uur tot ontploffing gebracht bij de sluis Eefde. Binnen een straal van 250 meter staan drie woningen aan de Boedelhofweg. De bewoners van deze woningen moesten vrijdagmorgen hun huis verlaten.
Terugkijken: vliegtuigbommen tot ontploffing gebracht
De twee vliegtuigbommen van 500 pond werden gevonden tijdens werkzaamheden ter voorbereiding van de bouw van de tweede sluiskolk. Later werd er nog een kleine raket tot ontploffing gebracht.
Tekst gaat verder onder video.
Ontploffing is in de video te zien vanaf 22.30 minuten. 

Dikke laag zand

De explosieven liggen op 4 meter diepte. Voordat ze tot ontploffing werden gebracht, werd er een dikke laag zand overheen gelegd. Dit zorgt ervoor dat het risico voor de omgeving beperkt blijft als de bommen exploderen.
Het scheepvaartverkeer ter hoogte van de sluis wordt tijdelijk stilgelegd. De verwachting is dat de bewoners rond 16.00 uur weer naar huis kunnen.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl