Nieuws

73 jaar geleden, maar Jan van Hoof wordt niet vergeten

NIJMEGEN - NIJMEGEN - Het is dinsdag precies 73 jaar geleden dat Jan van Hoof op het Joris Ivensplein werd neergeschoten. Op het plein ligt een gedenksteen ter ere van de verzetsheld. Als 12-jarig jongetje zag Leo Aelbers de redder van de Waalbrug voor z’n ogen overlijden.
Al voor de oorlog was Jan van Hoof actief bij de scouting. Zelfs toen deze verboden werd bleef hij erbij en sloot zich als student aan bij het verzet. Het verhaal gaat dat de jonge Jan van Hoof z’n leven op het spel zette om de door de Duitsers geplaatste explosieven onder de Waalbrug onschadelijk te maken. Maandenlang hield hij de Duitse activiteiten rond de Waalbruggen in de gaten en sneed op 18 september een aantal lonten van de explosieven door.
Een dag later werd hij op het Joris Ivensplein door de Duitsers doodgeschoten toen hij op een Britse tank zat om de geallieerden de weg door de stad te wijzen. Leo Aelbers’ vader had een slagerij om de hoek en samen keken ze vanaf de garage aan het plein toe, hoe het gebeurde.
Alhoewel zijn rol bij het veroveren van de Waalbrug door de geallieerden door sommige in twijfel wordt getrokken, dragen vele scoutingsgroepen zijn naam en wordt hij als held geëerd. Zo heb je ook in Nijmegen Scouting Jan van Hoof.