Nieuws

Grote oorlogsvondst bij John Frostbrug

Archeologen hebben aan de voet van de John Frostbrug in Arnhem een grote hoeveelheid oorlogsresten gevonden. Ook zijn er persoonlijke bezittingen van militairen uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven.
ARNHEM - Archeologen hebben aan de voet van de John Frostbrug in Arnhem een grote hoeveelheid oorlogsresten gevonden. Ook zijn er persoonlijke bezittingen van militairen uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven.
De ontdekkingen zijn al een aantal jaar geleden gedaan, maar komen nu opnieuw onder de aandacht omdat eind deze week een boek verschijnt over de vondsten. De opgegraven spullen liggen inmiddels in een depot.
Volgens de archeologen geven de opgravingen een beter beeld van wat er direct na de Slag om Arnhem in september 1944 rond de brug is gebeurd. Omdat Rijkswaterstaat de uiterwaarden van de Rijn aanpakt, is daar nu archeologisch onderzoek bezig. Gebleken is dat vele bomkraters aan die kant van de brug direct na de oorlog volgestort zijn met oorlogspuin om de grond te egaliseren.
In de grond bleek een Duitse luchtafweergeschutstelling ingegraven, wat volgens de onderzoekers bewijst dat de brug ook na de slag heel belangrijk bleef voor de bezetters. Ook is een baileybrug (een tijdelijke oeververbinding) gevonden. Daarnaast zijn veel Duitse en Britse wapens, munitie, helmen, munten, krantenresten, noodrantsoenzakjes, een zakmes en een EHBO-koffer gevonden.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl