Nieuws

'Geld voor huurwoningen blijft op de plank liggen'

Beleggers die willen investeren in huurwoningen ervaren veel hindernissen om dat ook echt te doen. Ze voelen zich vooral geremd door een gebrek aan geschikte locaties en een tekortschietende samenwerking met gemeenten. © Wikimedia Commons
ARNHEM - Beleggers die willen investeren in huurwoningen ervaren veel hindernissen om dat ook echt te doen. Ze voelen zich vooral geremd door een gebrek aan geschikte locaties en een tekortschietende samenwerking met gemeenten.
Dat blijkt uit een enquête onder de grootste particuliere en institutionele beleggers op de sociale huurmarkt door adviesbureau Stec Groep uit Arnhem.

5 miljard

In het onderzoek zegt tweederde van de beleggers zijn investeringsdoelstellingen voor 2017 niet te gaan halen. Ze willen dit jaar ruim 5 miljard euro investeren in Nederlandse huurwoningen. De beleggers pleiten voor betere afspraken met de gemeenten over aantallen woningen en grondprijzen van de woningen. In de helft van de gemeenten is er te weinig plek in de vrije sector om aan de vraag om huurwoningen te voldoen, een derde van hen heeft onvoldoende overzicht. Volgens Stec is er met name een tekort aan woningen in het middensegment, dat wil zeggen met een huurprijs van 700 tot 900 euro. 

Pensioenvermogen

Institutionele beleggers willen graag pensioenvermogen investeren in betaalbare vrije sector huurwoningen. Er is echter een tekort aan projecten: slechts een tiende van de gemeenten neemt bij programmering een verplicht aandeel vrijesectorhuur op. Minister Blok wil deze vrijesectorhuur gaan verankeren in bestemmingsplannen. 
Reageren op dit bericht? Mail de redactie.