Nieuws

VIDEO: 95-jarige springt uit vliegtuig: 'Ik deed het voor mijn kameraden'

RENKUM - De 95-jarige veteraan John Jeffries sprong vrijdag met een parachute uit een vliegtuig. En landde veilig op de Renkumse Heide. 73 jaar geleden sprong de dappere Jeffries boven de Ginkelse Heide.
'Ik vond het geweldig', zei de dappere veteraan na afloop. 'Ik deed het voor mijn gevallen kameraden op de War Cemetery (oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek, red.). Het was heel emotioneel. Het is voor mij een manier van verwerken.'
Bekijk hier de sprong van Jeffries (tekst gaat verder onder de video)
95-jarige springt uit vliegtuig

Duitsers wegvagen

Jeffries sprong op 18 september 1944 boven de Ginkelse Heide. Hij diende bij het Royal Corps of Signals, dat deel uitmaakte van de 4th Parachute Brigade. Een paar jaar geleden sprak hij leerlingen van het Marnix College in Ede. Hij vertelde dat hij het prachtig heeft gevonden dat hij mee heeft geholpen aan de bevrijding van Nederland. Hij verwachtte de Duitsers snel te verslaan, maar dat ging anders.

Gevangene in Duitse kampen

De Brit viel in handen van de Duitsers en verbleef in gevangenkampen. Hij probeerde te ontsnappen en werd uiteindelijk bevrijd door het Amerikaanse leger. Lang kon hij niet praten over de oorlog en zijn gruwelijkheden. Pas 18 jaar durft hij weer in deze regio te komen. Nu komt hij jaarlijks en praat veel over tijd. Hij deel graag zijn ervaringen met (school)kinderen.
Afgelopen vrijdag maakte hij voor het eerst in 70 jaar weer een parachutesprong. Hij maakte een tandemsprong met The Red Devils, het demonstratie parachutistenteam van het Britse Leger en The Parachute Regiment. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!