Nieuws

Rood haar gaf de doorslag; dit is soldaat 'Ginger' Loney

Het blijft een bijzondere gebeurtenis op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek, een gesneuvelde soldaat die ineens een gezicht krijgt. Vandaag is dat de Britse soldaat William Loney, bijgenaamd Ginger. Gesneuveld op 17 september 1944 in Arnhem. De resten van Loney lagen al tientallen jaren in een anoniem graf maar vandaag komt zijn naam officieel op de grafzerk te staan.
OOSTERBEEK - Het blijft een bijzondere gebeurtenis op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek, een gesneuvelde soldaat die ineens een gezicht krijgt. Vandaag is dat de Britse soldaat William Loney, bijgenaamd Ginger. Gesneuveld op 17 september 1944 in Arnhem. De resten van Loney lagen al tientallen jaren in een anoniem graf maar vandaag komt zijn naam officieel op de grafzerk te staan.
Dat gebeurt in het bijzijn van Britse parachutisten die nu in hetzelfde regiment dienen als Loney in 1944. Ook zegent Brutus Green, geestelijk verzorger van het Britse leger, het graf opnieuw in. Of er familieleden bij aanwezig zijn is hoogst onzeker. De meeste familieleden zijn aardig op leeftijd, ook had Loney zelf geen kinderen.

Rood haar en geel koordje

Patric van Aalderen van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht ontdekte de identiteit van de omgekomen soldaat: 'De resten van Loney waren, voordat hij in een anoniem graf werd begraven, uitgebreid beschreven. Zo wisten we dat het slachtoffer een geel parachutistenkoordje op zijn uitrusting had, hoe groot hij was, waar hij gevonden was en niet onbelangrijk, dat hij rood haar had. Uiteindelijk bleven er twee namen over van mannen die het konden zijn maar het haar gaf de doorslag. Dit is William Ginger Loney'.
De 26-jarig soldaat Loney diende in Noord-Afrika en Italië voordat hij zich vrijwillig aanmeldde voor de luchtmacht in Arnhem. Kort na zijn sprong kwam hij op de Utrechtseweg 65 in Arnhem aan zijn einde als gevolg van machinegeweervuur. 
Reageren op dit bericht? Mail de redactie.