Nieuws

Universiteit: verwijzing hoogleraar Roos Vonk naar Holocaust kwetsend

Het college van bestuur van de Radboud Universiteit in Nijmegen neemt afstand van uitspraken RU-hoogleraar Roos Vonk, waarin zij de bioindustrie vergelijkt met de Holocaust. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het college van bestuur van de Radboud Universiteit in Nijmegen neemt afstand van uitspraken RU-hoogleraar Roos Vonk, waarin zij de bioindustrie vergelijkt met de Holocaust.
In een opiniestuk in NRC van 21 augustus schrijft Vonk dat dieren 'dezelfde oerbehoeften hebben als mensen. zoals het instinct om te blijven leven en eigen kinderen te zogen en verzorgen; ze lijden door dezelfde bedreigingen, zoals pijn en gevangenschap. Toch worden ze behandeld als productiegoederen zonder gevoel en zonder individualiteit, zoals ook ooit slaven en Joden. In die zin leven we te midden van een grootschalige industriële holocaust.'

'Zoveel mensen geraakt'

'Iedereen mag stelling nemen in het publieke debat. Maar de verwijzing die Roos Vonk in het stuk maakt naar de Holocaust is in onze ogen onnodig en kwetsend. Het college betreurt het dat door het gebruik van de term Holocaust zoveel mensen geraakt zijn', stelt collegevoorzitter Daniel Wigboldus.
Volgens de RU hebben Vonk en het college hierover gesproken en is ze het met het college eens. Eerder gaf Vonk zelf al in NRC aan dat ze de verwijzing naar de Holocaust beter achterwege had kunnen laten.

Excuses na tweet over minister

Eerder, in 2013, bood hoogleraar Vonk al excuses aan voor een tweet over toenmalig minister Henk Kamp. Ze tweette toen dat ze zi had om 'dat uitgestreken smoelwerk van Kamp op z'n bek te slaan'. 'Pijnlijk dat ik het verkeerde voorbeeld heb gegeven. Zeker ook aan studenten', reageerde ze toen.

Berispt over hufterige vleeseters

In 2011 berispte de Nijmeegse universiteit Roos Vonk voor onzorgvuldig professioneel handelen bij een onderzoek naar de psychologische effecten van het denken aan vlees. Ze werkte mee aan een onderzoek van hoogleraar Diederik Stapel. Dat zou aantonen dat vleeseters zich hufterig gedragen, maar Stapel bleek de onderzoeksgegevens te hebben verzonnen. Vonk verzuimde dat te controleren. 'Een grote blunder', aldus Vonk destijds.
Zie ook: 
Reageren op dit bericht? Mail de redactie.