Ede

Ron's oerbrul klinkt het meest als een echt hert

HOENDERLOO - Ron Reitsma uit Harskamp mag zich een jaar lang de beste burler van Nederland noemen. Hij won zondag het NK Burlen in Park de Hoge Veluwe. Vorig jaar werd Reitsma nog tweede maar dankzij goed oefenen ging hij er dit jaar met de winst vandoor.
Bij het kampioenschap burlen gaat het er om wie het beste een bronstig mannetjeshert na kan doen. Dat betekent dat kandidaten een soort van oerbrul laten horen.
Bedenker van de wedstrijd is boswachter Henk Ruseler van Park Hoge Veluwe: 'Een goede burl moet natuurgetrouw zijn. Je moet ook rekening houden met het hert dat voor je staat. Een jong hert komt niet uit de bosjes als je een oude zware burl laat horen.'
Deelnemen is belangrijker dan winnen bij het NK burlen. De winnaar krijgt geen trofee, maar een exclusieve wandeling over de Hoge Veluwe.

Lustrumeditie

Wat vijf jaar geleden als een ludiek evenement werd gestart, is inmiddels niet meer weg te denken bij de start van de bronstperiode. Dit jaar deden vijftien burlers mee.
Wie ooit een hert heeft horen burlen vergeet dat nooit meer, zeggen mensen die het hebben meegemaakt. Het is een imponerend geluid dat zo ongeveer tussen het brullen van een leeuw en het loeien van een stier in zit. Door te burlen laten de geslachtsrijpe mannetjes hun concurrenten weten dat ze bereid zijn te vechten voor de vrouwtjes, de hinden.
Reageren op dit bericht? Mail de redactie.