Nieuws

Sanne loopt zich in het zweet voor doodziek dochtertje

Privéfoto
Sanne Lieffering uit Laag Soeren heeft met haar zus Lizzy en vriendin Jojanneke Oost in drie dagen drie steile bergen in Italië bedwongen. Afgelopen week beklom ze de Gavia, Stelvio en Torri di Fraele, samen met zo'n honderd andere deelnemers.
PUTTEN - Sanne Lieffering uit Laag Soeren heeft met haar zus Lizzy en vriendin Jojanneke Oost in drie dagen drie steile bergen in Italië bedwongen. Afgelopen week beklom ze de Gavia, Stelvio en Torri di Fraele, samen met zo'n honderd andere deelnemers.
'Het was een zware en emotionele ervaring', laat Sanne weten. Op de laatste dag regende het wat, maar dat weerhield de vrouwen er volgens haar niet van om er een feestje van te maken.
Het drietal deed dit allemaal om geld in te zamelen voor de Stichting Energy4All uit Beuningen, die een beter leven wenst voor kinderen met een ongeneeslijke stofwisselingsziekte. De dochter van Sanne, de 9-jarige Liz, heeft die ziekte ook. Daardoor kan Liz niet lopen, praten of zitten.

Helft wordt niet ouder dan 10

Om de wandelingen te volbrengen is veel doorzettingsvermogen nodig. Dat staat symbool voor wat patiënten met een energiestofwisselingsziekte dagelijks meemaken, maar dan om te overleven. 'De ziekte is levensbedreigend,' aldus Sanne. '50% van de patiënten wordt niet ouder dan 10 jaar en 70% haalt de volwassen leeftijd niet.'
Sinds 2006 wordt er onderzoek gedaan naar een medicijn tegen de stofwisselingsziekte. Het onderzoek is nu in de tweede fase, dat betekent dat het proefmedicijn wordt toegediend aan een beperkt aantal mensen. De kosten voor het onderzoek zijn tot nu toe 5 miljoen euro. 
Het was de tweede keer dat Sanne de Italiaanse bergpassen beklom voor het goede doel. In 2013 haalde ze ook al enkele duizenden euro's op. Dit keer hoopt ze de tienduizend euro te halen.
De totale opbrengst van de actie komt waarschijnlijk uit op iets meer dan 150.000 euro.
Ook andere Gelderlanders deden mee met de actie:
Reageren op dit bericht? Mail de redactie.