Nieuws

Dijk van een Wijf; een bijzondere overbuurvrouw

Daar zit ze dan. Boven op een terp. De bijzondere overbuurvrouw van de Millingerwaard: het Dijk van een Wijf. Ze is klaar en het kunstwerk dat 25 meter boven NAP over de Waal uitkijkt, is de kers op de taart van de herinrichting van de Gendtse polder. © Omroep Gelderland
Daar zit ze dan. Boven op een terp. De bijzondere overbuurvrouw van de Millingerwaard: het Dijk van een Wijf. Ze is klaar en het kunstwerk dat 25 meter boven NAP over de Waal uitkijkt, is de kers op de taart van de herinrichting van de Gendtse polder.
Nu kun je zo'n immens Dijk van een Wijf niet echt 'onthullen', maar deze zaterdag wordt er wel een feestje rondom haar en de herinrichting van de polder gevierd.

Brokstukken van het verleden aan haar voeten

Op een terp met een doorsnee van 36 meter, uitkijkend over de Waal, moet het Dijk van een Wijf een baken in het rivierenlandschap zijn. Ze is het eindresultaat van een prijsvraag die daar vier jaar geleden voor werd uitgeschreven. Rondom haar zijn oude gebouwen afgebroken waarvan de brokstukken nu aan haar voeten liggen en er zijn wandel- en fietspaden aangelegd.
Het project Oeverwal Gendtsche Polder is onderdeel van het provinciale programma WaalWeelde waarin door veel partijen gewerkt wordt aan een mooie en veilige Waal.
Het Dijk van een Wijf is overigens een hele moderne vrouw: ze heeft haar eigen Facebook-pagina.
De bedenkers van het Dijk van een Wijf zijn Marcelle Hilgers en Lizet Burgersdijk:
Dijk van een Wijf: Bijzondere overbuurvrouw van de Millingenwaard

Gedicht van de makers van het dijkwijf:

 
Uit de klei getrokken
Trotseert weer en wind
kan het water deren
Neemt kinderen op de arm
als het water stijgt
Het oerwijf
Heeft rondingen
als de rivier
Geeft leven aan de waard
Verwarmt de schipper
met haar liefde
Het oerwijf
Verzamelt de verhalen
van de oever
Rangschikt en koestert
Zien wij van verre
als een baken van rust
Het oerwijf
Een DIJK van een WIJF.