Nieuws

Heb jij al een Wisent gespot?

Honderd jaar geleden waren ze bijna uitgestorven, maar sinds dit jaar zijn ze weer te vinden: wisenten. Op een steenwerp afstand lopen de nieuwste grote grazers van de Veluwe. Een kleine kudde Wisenten.
RADIO KOOTWIJK - Honderd jaar geleden waren ze bijna uitgestorven, maar sinds dit jaar zijn ze weer te vinden: wisenten. Op een steenwerp afstand lopen de nieuwste grote grazers van de Veluwe. Een kleine kudde Wisenten.
De Wisent is een soort Europese Bizon. De stieren wegen meer dan 800 kilo, worden bijna twee meter hoog en drie meter lang. Ondanks hun imposante verschijning in de Nederlandse natuur, zijn ze met hun kastanjebruine vacht moeilijk te vinden. Jacht, stroperij en vernietiging van hun leefgebied zorgde er voor dat de Wisent rond 1900 uit Europa verdween. Gelukkig waren er nog dieren over in gevangenschap en vanuit deze kleine populatie werden weer Wisenten gefokt die in natuurgebieden zoals de Veluwe worden uitgezet.

Wisenten spotten
In de laatste aflevering van BuitenGewoon van dit seizoen gaat Harm samen met Yvonne Kemp van ARK natuurontwikkeling op zoek naar Wisenten. Sinds dit jaar zijn ze op de Veluwe uitgezet in een omheind gebied die niet toegankelijk is voor wandelaars. Zo kunnen ze rustig hun nieuwe omgeving verkennen. Zal Harm ze kunnen spotten?  
Reageren op dit bericht? Mail de redactie.