Nieuws

Burgemeester Marcouch geïnstalleerd, demonstranten opgepakt

ARNHEM - De installatie van de nieuwe burgemeester Marcouch werd vrijdagmiddag verstoord door drie mensen in T-shirts van Pegida. Ze zijn aangehouden. Het is de eerste werkdag van Marcouch als burgemeester van Arnhem.
De drie, twee mannen uit Hoofddorp en Spijkenisse en een vrouw uit Spijkenisse, interrumpeerden de griffier met fluitjes en door te schreeuwen. Ze werden snel de zaal uitgeleid, waarna boegeroep volgde. Toen ze weg waren volgde applaus.
Commissaris van de Koning Clemens Cornielje beëdigde Marcouch, waarna hij een speech hield. 

Prominenten

De zaal zit vol (oud-) PvdA-prominenten, zoals de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, Kamervoorzitter Khadija Arib en Job Cohen. Ook oud-burgemeester van Arnhem Pauline Krikke is aanwezig. 
Op de foto onder meer: Aboutaleb, Krikke en Cohen

Zware taak

Marcouch wacht een zware taak. Het rommelt al een tijdje in de Arnhemse politiek. In juni stapte de ChristenUnie uit het college en daardoor heeft Arnhem een minderheidscoalitie. Met het vertrek van ChristenUnie uit de coalitie, stapte de vierde Arnhemse wethouder in drie jaar tijd op. 
Begin juli werd Marcouch (51) voorgedragen door de gemeenteraad van Arnhem als de gewenste burgemeester. Vorige week stemde de ministerraad in met zijn voordracht. Hij volgt hiermee Herman Kaiser op die vanwege ziekte moest stoppen als burgemeester.
Marcouch is gekozen uit 21 kandidaten. Volgens de vertrouwenscommissie is hij een boegbeeld en een doorzetter, ook nog met uitstekende contacten. Verder ziet ze het als een pré dat hij oud-politiefunctionaris is met een visie op veiligheid. Het voormalig Kamerlid van de PvdA wordt geroemd om zijn 'niet te veel praten, maar gewoon doen mentaliteit'.

Kritiek

Toch roept zijn islamitische en Marokkaanse achtergrond ook kritiek op. Zo was er een demonstratie van de PVV tegen zijn benoeming. Elsevier-columnist Syp Wynia gaf aan hem ongeschikt te vinden als burgemeester. 'Hij is niet verbindend, maar houdt zich enkel bezig met de belangen van de islam en de Marokkaan.'

Zie ook: