Nieuws

LTO pleit voor keuring elektra in stallen

stalbrand Erichem
Elektrische systemen in stallen moeten eens in de zoveel tijd verplicht worden gekeurd. Daarvoor pleit land- en tuinbouworganisatie LTO. Naast periodieke keuringen van elektra, wil de organisatie ook graag dat er detectiesystemen in technische ruimten komen en dat er meer bliksemafleiders worden geplaatst.
ERICHEM - Elektrische systemen in stallen moeten eens in de zoveel tijd verplicht worden gekeurd. Daarvoor pleit land- en tuinbouworganisatie LTO. Naast periodieke keuringen van elektra, wil de organisatie ook graag dat er detectiesystemen in technische ruimten komen en dat er meer bliksemafleiders worden geplaatst.
Eind juli brandde in Erichem een megastal af, 20.000 varkens vonden de dood. Reden voor LTO en andere organisaties in de sector om een actieplan op te stellen om branden te voorkomen.
Onafhankelijk onderzoek
De varkenshouderij zei eerder al onafhankelijk onderzoek te willen naar stalbranden. De Producenten Organisatie Varkenshouderij maakt zich ernstig zorgen: 'Een keer is een incident, twee keer is toeval, daarna spreek je van een patroon', zei voorzitter Ingrid Janssen eerder al tegen Omroep Gelderland. 'Als we weten wat de oorzaken precies zijn, kunnen we samen met de hele sector proberen deze afschuwelijke branden te voorkomen'. Volgens LTO moet dan vooral worden gekeken naar wat er precies mis gaat bij elektra. Op dit moment zijn controles op elektrische installaties niet verplicht.
In 2012 vond onderzoek plaats naar brandrisico’s en brandveiligheid van stallen door het Instituut Fysieke Veiligheid en Wageningen Livestock Research. Op dit ogenblik wordt dit onderzoek herhaald om na te gaan of er veranderingen zijn opgetreden in het beperken van risico’s op brand in stallen.
Staatssecretaris Martijn van Dam vindt het hoog tijd voor extra maatregelen gezien de 'hartverscheurende' stalbranden van de laatste tijd schrijft hij aan de Tweede Kamer. Zo wil het kabinet onderzoeken of het boeren kan verplichten ook hun bestaande stallen beter te beveiligen tegen brand.
Sinds 2014 zijn er strengere regels gekomen voor de bouw van stallen, waaronder allerlei brandveiligheidseisen. Maar de meeste stallen zijn voor die tijd gebouwd, zei Wim Verboom van de brandweer naar aanleiding van de stalbrand in Erichem. Zo kan het bijvoorbeeld dat pur als isolatiemateriaal werd gebruik. Dat brandt razendsnel. Ook in de varkensstal in Erichem zat pur in het dak. ´Het is vreselijk als je als brandweerman aankomt bij zo´n stal en niets meer voor die krijsende dieren kunt doen. Nu gaat het vuur vaak zo snel, dat we alleen nog maar kunnen voorkomen dat de brand overslaat´. Het kabinet kijkt nu of de strengere regels geleidelijk ingevoerd kunnen worden.