Nieuws

OPZETBERICHT Geitenhouderij

ARNHEM - Nu de provincie een stop heeft gelegd op de geitenhouderij, wil boerenbelangenorganisatie LTO samen naar een oplossing zoeken. ‘Volksgezondheid staat op nummer één, daar staan wij als sector volledig achter en staat dus ook voor ons niet ter discussie', zegt voorzitter Jos Tolboom.
Tolboom is aanspreekpunt voor de LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij. Hij is zelf ook geitenhouder. Samen met de provincie en anderen wil hij toewerken naar een oplossing. Maar de melkgeitenhouderij kent haar verantwoordelijk, en zal die ook nemen, benadrukt hij. Er wordt bijvoorbeeld door LTO onderzoek gedaan naar de oorzaken van de verhoogde kans op longontstekingen bij mensen die rond bedrijven wonen waar veel geiten zijn. 
Een rapport over de gezondheid van omwonenden in relatie tot geitenhouderijen was voor de provincie aanleiding om de stop af te roepen. Een half jaar lang mogen bedrijven met geiten op geen enkele wijze uitbreiden.
‘We zijn al sinds dit rapport in overleg met partijen. Als sector zijn we hiervoor al in gesprek met onderzoekers over zinvolle stappen richting brononderzoek, zodat zij gerichte onderzoeksvragen kunnen stellen. Het probleem moet volgens ons wel bij de bron worden aangepakt. Anders los je het niet op. Ook gaan we voor een integrale aanpak, zodat er ook gekeken wordt naar dierenwelzijn en diergezondheid', zegt Tolboom.