Nieuws

Bronckhorst wil historische panden steunen

Het college van Bronckhorst wil de eekschuur in Hummelo en het kerkje in Laag-Keppel eenmalig financieel steunen. Beide monumenten zijn volgens de gemeente van historische waarde en dienen behouden te worden. © Google Maps
ULFT - Het college van Bronckhorst wil de eekschuur in Hummelo en het kerkje in Laag-Keppel eenmalig financieel steunen. Beide monumenten zijn volgens de gemeente van historische waarde en dienen behouden te worden.
'In Bronckhorst zijn we trots op onze cultuurhistorie. Deze beide markante panden zijn beeldbepalend en van grote historische waarde. Het kerkje is lang van betekenis geweest voor de inwoners van Laag-Keppel. De eekschuur is zeldzaam in zijn soort en belangrijk voor de identiteit van Hummelo', vertelt wethouder Arno Spekschoor over het voorstel.
'Het gaat hier om twee restauraties die verder gaan dan het normale onderhoud. Met een eenmalige bijdrage kunnen we twee unieke gemeentelijke monumenten in stand houden', aldus Spekschoor.

Eekschuur Hummelo

De 18e eeuwse eekschuur aan de Hessenweg is aan een grondige renovatie toe. Na een storm in 2014 is het dak ingestort en heeft het karakteristieke gebouw geen historische functie meer. Het college wil het pand steunen met ruim 60.000 euro gezien de beeldbepalende ligging en het feit dat de eekschuur de enige van Bronckhorst is.

Kerkje Laag-Keppel

Het kerkje in Laag-Keppel heeft afgelopen jaren flink geleden onder de diverse functies en is net als de eekschuur aan een restauratie toe. Tot aan de jaren 70 is de kerk religieus ingevuld, maar heeft sindsdien voor diverse functies gediend.
Het kerkje is onder meer gebruikt als disco, hobbycentrum en kunstuitleen. Door een subsidie van 63.000 euro te verstrekken, wil de gemeente het kerkje als aantrekkelijke ontmoetingsplek behouden.
De gemeenteraad buigt zich in september over het voorstel voor de twee gebouwen.