Nieuws

Wijkagent verwijdert accounts op Twitter en Facebook na bedreigingen

Het Twitteraccount en de Facebookpagina van de wijkagent in Harderwijk-Zuid Alex Braakenburg zijn verwijderd. Ze zijn weggehaald naar aanleiding van bedreigingen die de agent kreeg na een post over het weghalen van wietplanten. © politie Harderwijk-Zuid
HARDERWIJK - Het Twitteraccount en de Facebookpagina van de wijkagent in Harderwijk-Zuid Alex Braakenburg zijn verwijderd. Ze zijn weggehaald naar aanleiding van bedreigingen die de agent kreeg na een post over het weghalen van wietplanten.
'Dit gaat alle grenzen te buiten', zegt een woordvoerder van de politie die reageert op de plantjesrel rond Braakenburg. 
De wijkagent plaatste vrijdag een post op Facebook waarin hij vertelde dat hij vijf wietplanten had verwijderd vanaf een balkon. Daarop kwamen duizenden negatieve reacties binnen op Facebook en Twitter. Daarom schreef hij zondag opnieuw een post, en ook die schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat.
Maandagavond kwamen de bedreigingen binnen. Voor Braakenburg was dit 'de druppel' om zijn accounts te verwijderen, aldus een woordvoerder van de politie. Mensen zouden hebben opgeroepen tot het delen van informatie van de agent, zodat ze hem 'op konden zoeken'.

Plantjesrel geboren

'De planten zijn in overeenstemming met de eigenaar van de woning vernietigd', schreef Braakenburg vrijdag. Volgens hem begreep de woningeigenaar dat hennepplanten van een dergelijk groot formaat 'niet handig waren in de wijk'. Begrip bij de huisbaas of niet, een plantjesrel rond Braakenburg was geboren.
Zondag plaatste Braakenburg een nieuwe post, waarin hij schreef: 'De verontwaardigde reacties kan ik mij voorstellen, maar doe dit dan op een waardige manier.' Hij zei ook dat collega's van het Openbaar Ministerie meelazen. 'Voor je het weet word je als verdachte aangemerkt van een strafbare uiting.' Die laatste opmerking viel opnieuw niet in goede aarde. 

Nepaccount

Er werd veel gescholden door anonieme gebruikers op de sociale netwerken. Als klap op de vuurpijl maakte iemand een nepaccount aan op Facebook onder de naam van Braakenburg. 
Zo werden er maandagavond onder de naam van de wijkagent allerlei negatieve reacties op sociale media geplaatst. De politie is op de hoogte van het nepaccount en 'betreurt deze actie ten zeerste.'
De wijkagent zelf was maandagavond niet bereikbaar voor commentaar. 'Hij is erg aangeslagen', zegt de woordvoerder.