Instellingen

'Gooi gieters en potjes leeg!', bestrijding tijgermug begint

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) begint vandaag met de bestrijding van de tijgermug in Aalten. De exotische mug dook deze week op in het dorp, de NVWA heeft toen vallen geplaatst waarmee er al 23 zijn gevangen. © Omroep Gelderland
AALTEN - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) begint vandaag met de bestrijding van de tijgermug in Aalten. De exotische mug dook deze week op in het dorp, de NVWA heeft toen vallen geplaatst waarmee er al 23 zijn gevangen.
'De bestrijding is een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat de muggen zich vestigen in Nederland', laat de NVWA weten. Hoe de mug in Aalten terecht kwam is onduidelijk. Bewoners van de wijk waar bestreden gaat worden zijn per brief geïnformeerd.
Het bestrijden van de mug is een secuur werkje. 'De bestrijding van de tijgermuggen vindt plaats in een gebied van vijfhonderd meter rondom de locatie waar de muggen zijn aangetroffen. Muggen leggen eitjes in stilstaand water in potjes, gieters of regentonnen. Daarom worden deze mogelijke broedplaatsen verwijderd of behandeld met een biologisch larvendodend middel.'

Grapjes

Buurtbewoners maken er grapjes over op straat: 'hoe is het met jouw tijgermuggen? Heb jij er al een gezien?' Er wordt onderling hard om gelachen. Maar als de verslaggever in de buurt komt is het ernst. Dan heeft iedereen een houding van 'er kan ons niets gebeuren, zo gevaarlijk zijn die muggen niet. '
Als je doorvraagt blijkt dat alle bewoners de aanwijzingen in de brief van de gemeente terstond hennen uitgevoerd. Alle waterbakjes, emmertjes en gieters zijn leeggemaakt om broedplaatsen te voorkomen. Zelfs drinkwaterbakjes voor vogels zijn buiten werking gesteld. Een mug krijgt het lastig om te overleven in Aalten: maatregelen zijn genomen. 
De tekst gaat verder onder de video.
'Gooi gieters en potjes leeg!', bestrijding tijgermug begint

Korreltjes

In alle rust lopen mannen van de NVWA hun rondjes in de wijk. Controleren alle trotoirputten en tuinafvoerputjes op vreemde geuren en nemen monsters. Bewoners zitten dan binnen, het is toch een beetje een eng gezicht die mannen met hun apparatuur door de straat. 'Nog even wat korreltjes erin en dan komen we volgende week weer.' De inwoners van Aalten zijn er nog niet klaar mee.
Door twee ploegen worden geurmonsters genomen uit waterputten in de omgeving. Bij huizen waarvan de NVWA denkt dat de muggen geweest zijn, gaan de ploegen de tuin in en controleren ze afvoerputten, dakgoten en andere mogelijke broedplaatsen. 
Verslaggever Marc Loeven is vrijdagochtend in Aalten en praat met ongediertebestrijder Henk te Lindert: De tekst gaat onder het fragment verder.
Buiten het stilstaand water is ook zwerfafval een broedplaats voor de mug. 'Deze muggensoort broedt niet in vijvers, sloten of vaarten', aldus de NVWA.

Ervaring met de mug

De muggen kunnen ziekten als knokkelkoorts en zika verspreiden, al is die kans in ons land erg klein. Eerder dook de mug ook op in Veenendaal. Dat was de eerste keer dat de tijgermug in ons land werd gesignaleerd. Ook toen gingen er bestrijdingsteams van de NVWA op pad waarna de rust snel terugkeerden. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!