Nieuws

Kamerleden breken vakantie af: debat fipronil eieren

DEN HAAG - Tweede Kamerleden van de vaste economische commissie moeten vandaag weer aan het werk. Want er staat een ingelast debat over de stof fipronil in eieren. Gert-Jan Oplaat CDA Kamerlid uit Voorthuizen wil het in het debat hebben over.
Deze zomer zal voor 9300 pluimveehouders in Gelderland de boeken ingaan als de 'fipronilzomer.'  Om bloedluis, een veel voorkomende plaag bij kippen, te bestrijden hebben pluimveehouders hun stallen laten schoonmaken door het Barneveldse bedrijf Chickfriend. Zij gebruiktn daarvoor onder ander het verboden middel fipronil. Pluimveehouders zeggen dat ze dachten dat het middel veilig was. De eigenaren van Chickfriend zijn opgepakt en zitten vast. Er zijn miljoenen eieren worden teruggeroepen en de export naar het buitenland stopte.
Attje Kuiken van de PvdA zegt ze in het debat van morgen wil aankaarten dat we ervan uit moeten kunnen gaan dat ons voedsel veilig is, en dat consumenten erop moeten kunnen vertrouwen dat voedselveiligheid de hoogste prioriteit van boeren heeft. 'De overheid moet controleren of de boeren zich aan afspraken houden, als er nu te weinig capaciteit of geld is bij de toezichthouders dan moet daar wat aan veranderen.
Het debat begint morgen om half 11. 
artikel 2
12 miljoen leghennen
17 totaal incl vleeskuiken
9300 pluimveebedrijven
NOG DOEN: GJ Oplaat (voorthuizen, tweede kamerlid bellen met de volgende vragen
wat verwacht u van het debat
welke punten wilt u kenbaar maken
waar maakt u zich zorgen over
heeft u veel contact met