Nieuws

'Belgische staat richt pijlen op Chickfriend'

De Belgische staat neemt juridische stappen tegen Chickfriend uit Barneveld. Eigenaren Martin van de B. en Mathijs IJ. gebruikten het bestrijdingsmiddel fipronil tegen bloedluis in kippenstallen, waardoor eieren besmet zijn geraakt. © Archief Omroep Gelderland
BARNEVELD - De Belgische staat neemt juridische stappen tegen Chickfriend uit Barneveld. Eigenaren Martin van de B. en Mathijs IJ. gebruikten het bestrijdingsmiddel fipronil tegen bloedluis in kippenstallen, waardoor eieren besmet zijn geraakt.
Net als in Nederland zijn in België eieren uit de handel genomen en pluimveebedrijven gesloten. België wil de schade verhalen op de verantwoordelijken, melden bronnen aan Belgische media.
Beide eigenaren zitten nog zeker twee weken vast, meldde de rechtbank dinsdag.

Gevaar voor volksgezondheid

Van de B. uit Barneveld en IJ. uit Nederhemert zitten vast op verdenking van het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Ook de Belgische toeleverancier Poultry-Vision van het voor de voedselketen verboden bestrijdingsmiddel is onderwerp van onderzoek.
De schade voor de Nederlandse pluimveesector bedraagt minstens 150 miljoen euro. In België is onduidelijk hoe groot de schade is. De Belgische regering heeft maatregelen aangekondigd om gedupeerde bedrijven te compenseren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!