Besmette eieren

Tientallen pluimveehouders vragen om hulp

BARNEVELD - Tientallen pluimveehouders hebben maandag bij een speciaal meldpunt om hulp gevraagd na het eierenschandaal.
Het meldpunt is maandag geopend door het Poultry Expertise Centre in Barneveld. Pluimveehouders kunnen er terecht als ze psychische of financiële problemen hebben.
Het meldpunt is opgezet door gemeenten, landbouworganisatie LTO Nederland en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). 'Of er behoefte aan is, moet blijken, maar wij vermoeden van wel', zei Jan Workamp, coördinator van het meldpunt, maandagmorgen op Radio Gelderland. 
Luister hier het hele gesprek met Jan Workamp terug:
'Dit hakt er geweldig in. Mensen hebben het emotioneel en financieel zwaar te verduren', gaat Workamp verder. Hij benadrukt ook dat de gemeenten in de Gelderse Vallei de behoefte hebben de boeren te ondersteunen.

Luisterend oor

In eerste instantie biedt het meldpunt een luisterend oor. Workamp: 'Vervolgens kunnen mensen worden bijgestaan door ze door te verwijzen naar gespecialiseerde organisaties.'
Het meldpunt is te bereiken op telefoonnummer 088-0206410.

Eerste ruimingen begonnen

Destructor Rendac uit het Brabantse Son laat weten dagelijks 200 ton eieren op te halen. Er zijn in heel Nederland nu 3 á 4 ruimingen per dag, zegt het bedrijf. Ook in Gelderland worden kippen geruimd, maar hoeveel en bij welke bedrijven is niet duidelijk. De dierlijke resten gaan ook naar Rendac. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!