Nieuws

LTO: 'Tot enkele miljoenen besmette kippen vernietigd'

Landbouworganisatie LTO Nederland schat in dat de komende tijd een tot enkele miljoenen met fipronil besmette kippen geruimd zullen worden uit de ruim 150 getroffen eierbedrijven. Een woordvoerder van de brancheorganisatie zei zondag dat er tot nu toe 'enkele honderdduizenden' kippen geruimd zijn. © ANP
ARNHEM - Landbouworganisatie LTO Nederland schat in dat de komende tijd een tot enkele miljoenen met fipronil besmette kippen geruimd zullen worden uit de ruim 150 getroffen eierbedrijven. Een woordvoerder van de brancheorganisatie zei zondag dat er tot nu toe 'enkele honderdduizenden' kippen geruimd zijn.
'Het merendeel van deze kippen zou vanwege hun leeftijd naar de slacht gaan, maar moet vanwege de besmetting nu vernietigd worden', aldus de zegsman. Kippen worden gemiddeld tussen de 18 tot 24 maanden voor het leggen van eieren ingezet.
Hoeveel kippen uiteindelijk in totaal geruimd worden, hangt volgens de LTO voor een groot deel af van de eierbedrijven zelf. 'Het is zeer goed mogelijk om jonge kippen te sparen door de ruimtes goed schoon te maken. De kippen zijn dan snel fipronil vrij en hoeven dan niet geruimd te worden', aldus de woordvoerder.
België onderzoekt 57 pluimveebedrijven op de mogelijke besmetting met het schadelijke bestrijdingsmiddel fipronil. Dat meldt NU.nl. 
Een deel van die bedrijven heeft zaken gedaan met ChickFriend, het bestrijdingsbedrijf uit Barneveld dat fipronil gebruikte in pluimveestallen. De producten van die bedrijven worden nu geweerd van de markt om de consumenten te beschermen, aldus de bewindsman.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!