Nieuws

Politie zet voor het eerst een drone in bij opsporing

Voor het eerst heeft de politie bij de opsporing van een verdachte een drone ingezet. Agenten zochten donderdag in de omgeving van Winterswijk naar een man die dag daarvoor een auto zou hebben gestolen. © Willem Saris
WINTERSWIJK - Voor het eerst heeft de politie bij de opsporing van een verdachte een drone ingezet. Agenten zochten donderdag in de omgeving van Winterswijk naar een man die dag daarvoor een auto zou hebben gestolen.
De auto zou zijn gestolen aan de Kreilweg in het Achterhoekse Woold. De verdachte is een blanke man van ongeveer 1.80 meter lang. Hij is tussen de 35 en 40 jaar oud, kaal, draagt een blauw shirt en een donkere broek. De man met opvallend gele tanden had zich verschanst in een maisveld.

Militaire drones

De politie maakt in Gelderland vaker gebruik van (militaire) drones. Dan gaat het om Defensie drones die op verzoek van de politie worden ingezet. Vaak is dat om overzicht te houden boven een bepaald gebied, zoals vorig jaar in de Edese wijk Veldhuizen. Het is voor zover bekend voor het eerst dat de politie een drone inzet bij opsporing.

Opgeleid voor vliegen met drones

Het gebruiken van drones is al langer een wens van de politie, maar de aanschaf van de onbemande vliegtuigjes werd telkens uitgesteld. Wel werden in de tussentijd agenten opgeleid om met de drones te kunnen vliegen. Dat is inmiddels gebeurd en de politie is ook in het bezit van een klein aantal drones. Die worden vooral ingezet om overzichtsbeelden te maken van plaatsen waar misdrijven zijn gepleegd, of om beelden te maken van de plaats van een zwaar ongeval.

Geen politiedrone

Overigens was de drone die in Woold werd ingezet geen politiedrone. 'Het is de persoonlijke drone van een enthousiaste en praktisch ingestelde politieman uit de regio', zegt Ed Kraszewski van de Landelijke Eenheid. Het is niet bekend of de agent in het bezit is van een speciaal brevet om bedrijfsmatig met drones te vliegen, maar in deze situatie was dat volgens Kraszewski niet nodig. 'Hij vloog niet boven bebouwing en of groepen mensen en heeft zich dus aan de regels voor amateurvliegers gehouden.'

In de toekomst meer drones bij zoektochten?

De politie beraadt zich op welke rol drones kunnen spelen bij het politiewerk. Kraszewski: 'Verschillende omstandigheden stellen andere eisen aan het materieel dat je nodig hebt. De technische ontwikkelingen gaan snel en wie weet waar we ze in de toekomst voor kunnen gebruiken.'
Ondanks de inzet van het onbemande vliegtuigje is de verdachte niet gevonden. De politie blijft naar hem zoeken, met óf zonder drones.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!