Instellingen

Omgeving rond megastal afgezet, brandweer nog altijd aan het nablussen

Er wordt vrijdag onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand in een megastal in Erichem, bij Geldermalsen. Bij die brand kwamen donderdag alle 20.000 varkens om het leven.
Er wordt vrijdag onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand in een megastal in Erichem, bij Geldermalsen. Bij die brand kwamen donderdag alle 20.000 varkens om het leven. © Omroep Gelderland
ERICHEM - Er wordt vrijdag onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand in een megastal in Erichem, bij Geldermalsen. Bij die brand kwamen donderdag alle 20.000 varkens om het leven.
De omgeving rond de stal is afgezet. Er wordt nog nageblust door de brandweer. Het sein brand meester is al gegeven, maar op sommige plekken laait het vuur npg op. Het nablussen duurt nog zeker tot diep in de middag. Het scheelt dat het is gaan regenen. 
Als de brand helemaal uit is en alle varkens zijn weggehaald, begint het onderzoek naar de oorzaak. Volgens onze verslaggever waren de varkens waarschijnlijk al dood voordat er rook in de stal was. De zuurstof was er namelijk al uit. Makkelijk is het niet om de kadavers van de varkens weg te halen, want de instabiele schuur is nog niet vrijgegeven.
Het is een grote ravage in de omgeving van de stal. De woning bij de stal is met linten afgezet. Ook zijn er houten schotten voor de deuren geplaatst. 
Ook de NVWA, het Waterschap en dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals zijn aanwezig. Zij mogen de schuur nog niet in, maar proberen met een verrekijker te ontdekken of er nog levende varkens in de stal zijn. Die moeten dan uit hun lijden worden verlost. 

Asbest

Bij de brand kwam asbest vrij. Die deeltjes liggen op diverse plekken in de omgeving. Deze worden vandaag opgeruimd. Er zijn meerdere wegen rond Erichem afgesloten om dat werk te kunnen doen. Het advies aan omwonenden is om de deeltjes niet aan te raken. Mocht dat wel gebeuren, wordt aangeraden direct handen te wassen. De regen helpt, want daardoor blijft de asbest die is vrijgekomen beter liggen. De wind zorgde er eerder voor dat de deeltjes rond konden waaien. 
Volgens de brandweer zijn bij de geitenboerderij die naast de megastal ligt geen gevaarlijke concentraties gemeten. 
Beelden van de brand, van gisteravond:

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!