Nieuws

xxxxx

NIJMEGEN - Betaalde visite. Zo zou je de pilot in de zorg voor ouderen in Nijmegen kunnen omschrijven. En hoewel de pilot nog maar een paar weken loopt, vindt het Nationaal Ouderenfonds de proef eigenlijk al geslaagd.
Het ouderenfonds heeft in samenspraak met zorgverzekeraar VGZ en mantelzorgondersteuner De Mantelaar een proef opgezet, waarbij betaalde studenten iedere week eenzame en zorgbehoevende ouderen bezoeken. Ouderen konden zich voor de proef opgeven, waarna uit een intakegesprek naar voren kwam aan welke vorm van aandacht behoefte is. Dat kan gewoon een wekelijkse wandeling zijn, maar ook hulp bij bijvoorbeeld medicijngebruik.
Mevrouw Leliveld uit Nijmegen had helemaal geen zorgvraag maar omdat ze bijna blind is wel behoefte aan gezelschap. En dus komt nu al drie weken lang student geneeskunde Eline Bijl langs. Gewoon om bijvoorbeeld fotoboeken door te kijken en voor een goed gesprek. Voor Eline een ideale bijbaan, want: 'het sluit goed aan bij mijn studie en ik was toch al op zoek naar een baantje', aldus Eline.
Het Nationaal Ouderenfonds is blij met de pilot, die ook in Eindhoven loopt. Directeur Corina Gielbert: 'In een gewone zorgverzekering wordt preventie niet gedekt. En uit onderzoek blijkt dat eenzame ouderen voor meer zorg consumeren dan andere ouderen. Ze gaan veel vaker naar de dokter en naar apotheek'. Reden voor zorgverzekeraar VGZ om de pilot te betalen, want als de proef slaagt kan dat besparingen op de zorgkosten opleveren. Het ouderenfonds vindt nu al de pilot al grotendeels geslaagd, maar als aan het eind van de proef blijkt dat deelnemende ouderen zichtbaar beter in hun vel steken helemaal, aldus Gielbert.