Nieuws

Na 50 jaar weer ottertje geboren in Gelderse Poort

In natuurgebied de Gelderse Poort bij Nijmegen is na 50 jaar weer een ottertje geboren. Dat meldt de stichting ARK Natuurontwikkeling. © Jorden Spliethof
OOIJ - In natuurgebied de Gelderse Poort bij Nijmegen is na 50 jaar weer een ottertje geboren. Dat meldt de stichting ARK Natuurontwikkeling.
Het jong werd zondag samen met zijn moeder vastgelegd door een wildcamera in de Ooijpolder. Volgens ARK toont dit aan dat de otter zich daar echt thuis voelt.
De camerabeelden (bron: Jorden Spliethof):
De Gelderse Poort lijkt uitermate geschikt voor otters, omdat er voldoende beschutting en voedsel is voor de beesten. Ook is de waterkwaliteit verbeterd en zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat otters worden doodgereden. Zo zijn er bijvoorbeeld rasters geplaatst.

Ondergang en opkomst van de otter

Waarschijnlijk verdween de otter in de jaren 60 uit de Gelderse Poort als gevolg van eeuwenlange bejaging, maar vooral door vervuiling van het water. In de jaren 80 werd de otter uitgestorven verklaard voor heel Nederland.
Vanaf 2002 vonden herintroducties plaats in Nationaal Park Weerribben-Wieden in Overijssel. En met succes, want de otter verspreidt zich steeds verder over Nederland.

Eerste sporen in de Gelderse Poort

Een van de plekken waar otters terugkeerden, is de Gelderse Poort. In 2014 werden er voor het eerst sporen gevonden en kon een otter worden vastgelegd met een cameraval.
In de jaren daarna waren de beesten continu aanwezig in het natuurgebied. Bovendien zijn er een aantal otters bijgeplaatst om de genetische basis van de hele Nederlandse populatie te versterken.