Nieuws

Twee weken geen treinen van en naar Zutphen

Treinreizigers die tussen Apeldoorn en Zutphen reizen moeten de komende twee weken rekening houden met vertragingen. De spoorbrug bij Zutphen wordt onder handen genomen. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Treinreizigers die tussen Apeldoorn en Zutphen reizen moeten de komende twee weken rekening houden met vertragingen. De spoorbrug bij Zutphen wordt onder handen genomen.
Reizigers kunnen gebruik maken van bussen. De extra reistijd bedraagt 20 tot maximaal 25 minuten. Vervoerder Arriva kan overigens niet garanderen dat treinreizigers hun aansluiting halen. Hierdoor kan de extra reistijd verder oplopen.
ProRail zet de spoorbrug opnieuw in de verf. Leuk weetje: in totaal moet er 13.000 m2 geschilderd worden, dat is zo'n 20 badkuipen vol met verf. ProRail verricht de werkzaamheden juist nu omdat ook de naastgelegen Oude IJsselbrug in de steigers staat. Wie de afgelopen drie weken niet in Zutphen is geweest kan zich afvragen of ze wel de juiste Hanzestad inrijden bij het zien van de brug. De oranje brug is inmiddels 'Zutphens Blauw' geschilderd.

'Technisch hoogstandje'

Daarnaast is de brug ook verbreed. 'Een technisch hoogstandje', weet projectleider Edwin Nordkamp. 'Voor de verbreding wordt composiet gebruikt in plaats van staal.' Fietsers en voetgangers hebben alle ruimte op de brug. Er komt zelfs een bankje. Zo kan men genieten van het uitzicht over de IJssel en de stad. Het voetgangerspad en het fietspad zijn inmiddels klaar. En ook is het glas in de leuning al aangebracht. 
'Het gaat als een trein, het loopt volgens planning', zegt Nordkamp. 'Soms moeten de mannen iets langer doorwerken om te zorgen dat ook alles klaar komt, maar dat kan.'

Cruciale weken

De komende twee weken zijn cruciaal. 'De machinekamer van de brug moet de komende twee weken ingericht worden', legt Nordkamp uit. 'De werkzaamheden aan de hefbrug zijn best ingewikkeld, dus het wordt even aanpoten.'
Als de hefbrug werkt, is het volgens hem nog een kwestie van asfalteren en de puntjes op de i zetten. De mannen zijn nog tot eind dit jaar aan het werk, maar vanaf 19 augustus gaat de brug weer open voor het verkeer. Aan de spoorbrug wordt twee weken gewerkt. Op 9 augustus rijden de treinen weer volgens dienstregeling.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!