Nieuws

Arnhem haalt slot van ondergrondse afvalcontainer

ARNHEM - Alle afvalcontainers die in Arnhem onder de grond zitten, kunnen binnenkort open zonder pas. Daarmee voldoet de gemeente aan een uitspraak van de rechter. Die oordeelde onlangs dat de gemeente geen informatie van gebruikers mag opslaan via de afvalpas.
Sinds 2014 moeten Arnhemmers hun vuilniszakken in ondergrondse containers gooien. Die container kan alleen open met een speciale pas.
Een inwoner van Arnhem maakte meteen bezwaar tegen dat systeem, omdat de gemeente op die manier bij kan houden waar, wanneer en hoeveel vuilnis hij weggooit zonder dat daar een reden voor is. Ook kan uit zijn gegevens afgelezen worden wanneer hij bijvoorbeeld met vakantie is.
Zijn actie heeft succes. Elke ondergrondse container, in Arnhem staan er meer dan duizend, wordt de komende weken omgezet. Naar verwachting kunnen alle bakken medio volgende maand zonder pasje open. Op de container komt een sticker met daarop de melding dat de container geopend kan worden zonder pas.

Minder zwerfafval

Doordat ondergrondse containers straks weer zonder pas opengaan, belanden naar verwachting minder afvalzakken naast de containers. 'Maar er ligt nog steeds een wens om gebruikers per afvalzak te laten betalen', zegt woordvoerder Maurice Chattelin. 'We moeten nu kijken hoe dat kan zonder dat de gegevens van pashouders worden gekoppeld aan stortgegevens.'
Verantwoordelijk wethouder Ine van Burgsteden zegt: 'Hoewel we tot op heden op geen enkele wijze gebruikmaken van een koppeling van de afvalpas en de stortgegevens, vindt het college het niet langer gewenst om deze situatie te laten voortbestaan.'

'Al meer dan jaar in gesprek'

De gemeente is volgens haar al meer dan een jaar in gesprek met de leverancier van de software op de ondergrondse containers voor restafval.
Betekent dit dat gebruikers de afvalpas kunnen weggooien? Nee. De afvalpas is en blijft nodig wanneer Arnhemmers grofvuil naar het afvalbrengstation brengen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!