Nieuws

'Motorcross alleen een mannensport? Die tijd is echt voorbij'

SILVOLDE - De Zwarte Cross ligt alweer achter ons, maar dat betekent niet dat de geur van afgewerkte motorolie en uitlaatgassen boven de Achterhoek is opgetrokken. Dit weekeinde werd alweer op de motor gescheurd in Silvolde. Op de vierde editie van het Achterhoeks Crossspektakel.
De organisatoren willen met het Achterhoeks Crossspektakel meer mensen kennis laten maken met de motorsport, want er bestaat volgens hen een hoge drempel om crosser te worden.
Nieuw is dit jaar de vrouwenklasse. 'Ja, we moeten het stimuleren', zegt organisator Bernaldo Schreur. 'De tijd dat motorcross alleen een mannensport was, is echt voorbij. Tegenwoordig heb je ook vrouwelijke burgemeesters, dus waarom zou je geen vrouwelijke motorcrossers hebben?'

Modder

Een van de deelneemster aan de vrouwenklasse is Manon Ligtlee uit Heelweg. 'Ik leerde op mijn derde al op een motor rijden van mijn vader', zegt ze vlak voordat ze met haar motor het crossterrein oprijdt voor de cross. 'Een vrouw op een crossmotor, dat zie je niet veel uiteraard. Het is een mannensport zegt iedereen.'
Manon heeft ook wel een idee waarom veel meer mannen de sport beoefenen dan vrouwen. 'Ik denk dat meisjes het eng vinden: modder, vies worden... Maar daar heb ik geen last van', besluit ze.