Instellingen

Onderzoek naar verontreinigde eieren, zeven bedrijven geblokkeerd

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar het gebruik van het verboden middel fipronil in de pluimveesector. Zeven pluimveebedrijven zijn geblokkeerd. Daar zitten ook Gelderse bedrijven bij, maar hoeveel en welke bedrijven dat zijn wil een woordvoerder van de NVWA niet zeggen. © Pixabay

ARNHEM - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar het gebruik van het verboden middel fipronil in de pluimveesector. Zeven pluimveebedrijven zijn geblokkeerd. Daar zitten ook Gelderse bedrijven bij, maar hoeveel en welke bedrijven dat zijn wil een woordvoerder van de NVWA niet zeggen.

De NVWA heeft dit middel inmiddels in vier pluimveebedrijven aangetroffen. Deze bedrijven moeten hun geleverde eieren terugroepen. Het is nog niet duidelijk waar de verontreinigde eieren terecht zijn gekomen. 'Dat moet nog blijken', zegt de woordvoerder. Uit voorzorg is bij nog eens drie pluimveebedrijven de afvoer van eieren geblokkeerd. Volgens dagblad De Stentor is er een pluimveebedrijf uit Barneveld bij betrokken.

'We doen zoveel!'

Iris Odink-Schrijver van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders benadrukt tegenover Omroep Gelderland dat er nog niets bewezen is, maar dat alleen onderzoek wordt gedaan. Over het bestrijdingsmiddel zegt zij: 'Je moet ervan uitgaan dat wat je koopt (het bestrijdingsmiddel, red.) ook veilig is'. 

Ze betreurt het als er nu een slecht beeld ontstaat over haar sector. 'We doen zóveel om het veilig te houden; we beseffen terdege dat we bezig zijn met voedsel. Alles wat we kunnen doen, dat doen we.'

Gevaarlijk?

Fipronil wordt onder meer gebruikt als pesticide. Het zit ook op vlooienbandjes van katten en honden. Het is een stof die kan leiden tot schade aan de nieren, de lever en/of de schildklier. De kippen dragen de stof over op hun eieren, als zij het zelf in hun lijf hebben. 

Volgens de woordvoerder van de NVWA is er geen 'direct gevaar' voor de volksgezondheid.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!