Nieuws

'Amsterdamse toestanden' dreigen in Culemborg

CULEMBORG - In Culemborg stijgen de huizenprijzen gemiddeld het snelst. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Nederlandse Vereniging voor Makelaars. Als het zo doorgaat wordt de vraag groter dan het aanbod zeggen makelaars.
In Culemborg wordt een huis nu voor 10,7 procent meer verkocht dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. En die stijging heeft natuurlijk gevolgen voor meerdere partijen: Voor de kopers is het vervelend, want die moeten nu flink de portemonnee trekken. Maar voor verkopers is het natuurlijk goed nieuws. Zij krijgen de hoofdprijs voor hun huis. En de makelaars? Die merken de gevolgen van het aantrekken van de markt maar al te goed. 

Randstad

'Je merkt dat de huizen steeds korter in de verkoop staan en dat er heel veel toeloop is als een pand op de markt komt', vertelt makelaar Ingrid Habig uit Culemborg. Een van de redenen is dat de huizenmarkt in de Randstad en Utrecht is ontploft. Steeds meer kopers van buiten de regio komen naar Gelderland. 'In 20 minuten ben je vanuit Culemborg met de trein in het centrum van Utrecht. Verder heeft Culemborg alle faciliteiten qua onderwijs, sport en spel. Het is een mooie woonomgeving, dus wat wil je nog meer?', verklaart de makelaar lachend.   
Naast Culemborg doet ook de regio Apeldoorn het goed. Daar was de stijging 10,1 procent. In Arnhem was dat 7,7 procent en in Zutphen is de stijging relatief klein. Daar steeg de gemiddelde huizenprijs met 3,2 procent. In de hele provincie steeg de gemiddelde huizenprijs in het tweede kwartaal met 6,5 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Amsterdamse toestanden

Maar er zit ook een nadeel aan deze ontwikkeling. Ook in Culemborg zou er een crisis op de huizenmarkt kunnen ontstaan vreest makelaar Habig: 'Als dit zo doorgaat wordt de spoeling dun. De vraag is dan groter dan het aanbod. Een beetje Amsterdamse toestanden dus.'