Nieuws

Tandarts jaar geschorst voor betasten patiënten

Een tandarts van een orthodontistenpraktijk in het Achterhoekse Halle mag van het medisch tuchtcollege voorlopig niet werken. Dit omdat hij patiënten onzedelijk zou hebben betast. Hij is voor een jaar, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, geschorst. Twee zussen hadden een klacht ingediend tegen de man.
HALLE - Een tandarts van een orthodontistenpraktijk in het Achterhoekse Halle mag van het medisch tuchtcollege voorlopig niet werken. Dit omdat hij patiënten onzedelijk zou hebben betast. Hij is voor een jaar, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, geschorst. Twee zussen hadden een klacht ingediend tegen de man.
De vrouwen deden ook aangifte bij de politie. De orthodontist werd opgepakt en zat drie dagen vast. Hij ontkent de beschuldigingen. In april dit jaar verbood de Inspectie voor de Gezondheidszorg hem om vrouwelijke patiënten te behandelen. Volgens de inspectie is het aannemelijk dat er sprake is van 'ontoelaatbaar grensoverschrijdend gedrag' en zou de kans op herhaling groot zijn.

Billen en borsten

De oudste vrouw, 36 jaar toen de orthodontist over de schreef zou zijn gegaan, bezocht de praktijk zeven tot acht keer. Wat begon met een schouderklopje en een aai over het hoofd liep na een aantal behandelingen uit op ongewenst lichamelijk contact, zoals het strelen van haar borsten en het aanraken van haar billen.
Haar 33-jarige zus kwam als nieuwe patiënt bij de tandarts. De man zou haar borst gemasseerd hebben, haar op schoot hebben getrokken en zijn hand op haar been hebben gelegd. Ook zou hij een tandartsassistente meerdere malen ongewenst hebben aangeraakt.

'Zijn les geleerd'

Volgens het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle is de veiligheid en integriteit van patiënten bij hem niet gegarandeerd. Het college is er wel van overtuigd dat de man 'zijn les heeft geleerd'. De orthodontist kan binnen zes weken in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. Het is niet duidelijk of hij dat doet.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl