Nieuws

Oudste Nederlander wordt 112 jaar, komt dat door de Vierdaagse?

Geertje Kuijntjes.
Geertje Kuijntjes uit Gorinchem blaast woensdag 112 kaarsjes uit. Dat is bijzonder, want met het geboortejaar 1905 is ze de oudste inwoner van Nederland. De dame liep in haar leven liefst veertig keer mee met de Nijmeegse Vierdaagse. © Gemeente Gorinchem/ NOS
NIJMEGEN - Geertje Kuijntjes uit Gorinchem blaast woensdag 112 kaarsjes uit. Dat is bijzonder, want met het geboortejaar 1905 is ze de oudste inwoner van Nederland. De dame liep in haar leven liefst veertig keer mee met de Nijmeegse Vierdaagse.
De grote vraag is natuurlijk of het lopen van de Vierdaagse heeft bijgedragen aan het behalen van de hoge leeftijd. 'De Nijmeegse Vierdaagse is geen garantie', zegt Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie en hoofd van het Radboud UMC Alzheimercentrum, tegen de NOS. 
'Maar het blijkt dat veel lopers niet alleen voor de Vierdaagse trainen, maar door het jaar heen een actieve levensstijl hebben', concludeert hij.

Alleen op vakantie

Locoburgemeester Eva Dansen van Gorinchem brengt de jarige, net als vorig jaar, een bezoekje. 'Ze is nooit getrouwd geweest en heeft altijd gewerkt als naaister', weet ze. 
'Mevrouw Kuijntjes is een hele persoonlijkheid, een zelfstandige, moderne vrouw. Ze ging tot haar honderdste in haar eentje op vakantie naar het buitenland',  aldus Dansen.