Nieuws

Gevaarlijke granaat tussen de aardappelen gevonden

Bij aardappelbedrijf CêlaVíta in Wezep is dinsdagavond tussen de aardappelen een gevaarlijke Duitse luchtdoelgranaat gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de granaat woensdag tot ontploffing gebracht. © Politie
WEZEP - Bij aardappelbedrijf CêlaVíta in Wezep is dinsdagavond tussen de aardappelen een gevaarlijke Duitse luchtdoelgranaat gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de granaat woensdag tot ontploffing gebracht.
Werknemers van het bedrijf stonden raar te kijken toen de granaat, een Duitse FLAK 88mm, aan een magneet boven de aardappelband hing. De magneet boven de loopband heeft als doel stalen voorwerpen uit de productie te halen. 
'We hebben weleens eerder een granaat gevonden', vertelt operationeel directeur Edwin Verwijmeren van CêlaVíta. 'Maar deze was wel groot. Het was een deel van een granaat van zo'n 20 tot 30 centimeter lang', gaat hij verder.

'Zeer gevaarlijk'

De werknemers belden de politie, die de EOD inschakelde. Het bleek dat de granaat 'zeer gevaarlijk' was. 'Maar zo hebben de werknemers het niet ervaren', zegt Verwijmeren nuchter.
Nadat het explosief was afgevoerd, zijn de werknemers gewoon weer aan het werk gegaan. Verwijmeren: 'Wel is de hele lading aardappelen nog even extra gecontroleerd.'
Uiteindelijk besloot de EOD de granaat deze woensdag gecontroleerd te laten ontploffen.