Instellingen

Sekswerkers Nijmegen kunnen huis uitgezet worden: Proud luidt noodklok

De belangenorganisatie voor prostituees Proud heeft samen met sekswerkers een brandbrief gestuurd naar de Nijmeegse gemeenteraad. Ze zijn het niet eens met de strengere controles op prostitutie in woonhuizen. Burgemeester Bruls kondigde eerder aan dat hij huizen op slot wil gooien als er onvergunde prostitutie plaatsvindt. © Pixabay

NIJMEGEN - De belangenorganisatie voor prostituees Proud heeft samen met sekswerkers een brandbrief gestuurd naar de Nijmeegse gemeenteraad. Ze zijn het niet eens met de strengere controles op prostitutie in woonhuizen. Burgemeester Bruls kondigde eerder aan dat hij huizen op slot wil gooien als er onvergunde prostitutie plaatsvindt.

Met die nieuwe maatregelen is Proud allesbehalve blij. Proud vindt het in strijd met de Nederlandse wet. 'Met de nieuwe regelgeving kunnen zelfstandige sekswerkers uit hun huis gezet worden, en dat heeft vergaande gevolgen voor hun veiligheid', aldus de organisatie. Volgens Proud is het een legaal beroep: 'Er ligt een wetsvoorstel die zegt dat onvergund sekswerk mag. Voordat die wet er door is gaan gemeente, en in het bijzonder Nijmegen, nog even snel op heksenjacht.'

Waar sekswerk voorheen plaatsvond in regelmatig gecontroleerde bordelen of via escortbureaus gaan prostituees nu veel sneller aan de slag in huizen en hotels. Klanten melden zich via erotische websites en vervolgens wordt er een afspraak gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld sneller tot mensenhandel leiden omdat de controle nihil is, stelde de gemeente eerder. Bruls wilde deze controle met de nieuwe maatregelen op gaan voeren.

Onwettelijk wanbeleid

Volgens Proud zou de gemeente zich veel meer moeten richten op hulp voor de sekswerker. 'Op deze manier geeft Nijmegen een duidelijk signaal af dat zelfstandige sekswerkers voor hulp niet bij hun gemeente hoeven aan te kloppen, want dan worden ze hun huis uitgezet', zegt Proud-jurist Eva Duif. Proud vraagt de raadsleden sekswerkers te beschermen tegen dit volgens hen 'onwettelijke wanbeleid'.

Toename illegale prostitutie

Illegale prostitutie neemt toe in de provincie. Volgens RTV Oost deed het Prostitutie Controle Team van de politie Oost-Nederland afgelopen jaar 100 keer verslag van illegale prostitutie. In meer dan driekwart van de gevallen ging het om vrouwen van lichte zeden die zonder vergunning vanuit een huis werkten. Vaak was dat huis ter beschikking gesteld door hun pooier.

In 43 gevallen hadden de prostituees schulden. Ze probeerden met het illegale werk van hun geldproblemen af te komen. Zeven keer trof het politieteam gevallen aan van mensenhandel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!