Nieuws

Geen zwemmersjeuk meer in Bussloo en Brummen

Zwemmers hoeven niet meer bang te zijn voor zwemmersjeuk in de recreatieplassen het Kinderstrand en De Snenge in Bussloo en het Gat van Cortenoever in Brummen. De provincie heeft de waarschuwingen ingetrokken. © Pexels
BUSSLOO/BRUMMEN - Zwemmers hoeven niet meer bang te zijn voor zwemmersjeuk in de recreatieplassen het Kinderstrand en De Snenge in Bussloo en het Gat van Cortenoever in Brummen. De provincie heeft de waarschuwingen ingetrokken.
De waarschuwingen voor Bussloo golden sinds 21 juni, de waarschuwing voor Brummen sinds 1 juni. Zwemmers klaagden over jeuk.
Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet van watervogels. Deze komt via de uitwerpselen van watervogels in het water terecht. Uit de parasieteitjes komen vervolgens larfjes. Als die met een zwemmer in aanraking komen, proberen ze de huid binnen te dringen.
Bij veel mensen ontstaat dan een soort allergische reactie. Er kunnen rode vlekjes ontstaan, die later overgaan in grotere hardere zwellingen van een tot drie centimeter doorsnede. De jeuk is volgens de provincie zeer intens, maar verdwijnt binnen een week. De aandoening is verder niet schadelijk.