Nieuws

Slachtoffers MH17 hebben nu hun eigen Nationaal Monument

VIJFHUIZEN - In het bijzijn van koning Willem Alexander en koningin Máxima is maandagmiddag de ramp met de MH17 herdacht. Dat gebeurde dit jaar voor het eerst bij het nieuwe Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen.
Het monument is op initiatief van de nabestaanden tot stand gekomen. Alle 298 slachtoffers worden herdacht met een eigen boom met een eigen naamplaatje. In het midden van dit nieuw aangeplante bos staat in een amfitheater een gedenkteken waarin alle namen ook te lezen zijn. Het monument is ontworpen door de in Tiel geboren kunstenaar Ronald Westerhuis.

Voorlezen van namen

Ook dit jaar stond het voorlezen van de namen van de slachtoffers door nabestaanden en familie centraal. Na afloop zijn bloemen neergelegd bij het gedenkteken. Koning Willem Alexander en koningin Máxima legden als eersten bloemen en openden zij symbolisch het monument.

Besloten karakter

De bijeenkomst had een besloten karakter. Naast de koninklijke familie waren minister-president Mark Rutte en de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer aanwezig. 
Bij de ramp boven Oekraïne kwamen alle 298 inzittenden van vlucht MH17 om het leven, onder wie veertien Gelderlanders.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!