Nieuws

Tropische vlinders ontsnapt uit nieuwe mangrovehal Burgers' Zoo

Grote morpho vlinder.
Er zijn verschillende tropische vlinders ontsnapt uit de nieuwe mangrovehal van Burgers' Zoo in Arnhem. De diertjes fladderen rond in wijken rondom het dierenpark. © Pixabay
ARNHEM - Er zijn verschillende tropische vlinders ontsnapt uit de nieuwe mangrovehal van Burgers' Zoo in Arnhem. De diertjes fladderen rond in wijken rondom het dierenpark.
Burgers Zoo' kreeg de afgelopen week verschillende meldingen van voorbijgangers die tropische vlinders door Arnhem zagen vliegen. Biologe Wineke Schoo van het dierenpark denkt dat de vlinders zijn ontsnapt toen er groot materieel in en uit de mangrovehal werd verplaatst. 'De eerste vlinders waren toen al losgelaten', legt ze uit.

Meeliften met bezoekers

Schoo kan niet zeggen hoeveel vlinders er zijn ontsnapt. 'Dat is moeilijk te zeggen, want soms liften ze ook mee met bezoekers en ontsnappen ze zo uit de mangrovehal.' 
Wel weet ze dat er verschillende soorten zijn ontsnapt, waaronder de grote morpho. 'Deze tropische vlinder kan in de huidige Nederlandse weersomstandigheden prima een aantal weken overleven', legt ze uit. 

Gordijnen plaatsen

Om te voorkomen dat de vlinders met bezoekers meeliften of op een andere manier ontsnappen, moet er volgens Schoo een gordijn bij uitgangen worden geplaatst. 'Al kunnen we dit nooit helemaal voorkomen', besluit ze.