Nieuws

'Dieren weten dat ze even ergens anders heen moeten met de Zwarte Cross'

LIEVELDE - Vier dagen lang herrie en drukte, niet echt ideale omstandigheden voor de reeën, konijnen en hazen die normaal op het terrein van de Zwarte Cross ronddartelen.
Karel Bonsen, is bioloog, bosbouwer, voorzitter van de plaatselijke motorclub MACL. Hij is dus liefhebber van motorraces, maar ook van de natuur en kent het gebied goed. Hij maakte zondagochtend in alle vroegte een wandelingetje over het terrein van de Zwarte Cross met verslaggever Laurens Tijink. Laurens bespeurde nog weinig leven toen hij wakker werd.

'De meeste dieren zoeken een andere plek op, behalve kraaien'

Volgens Bonsen hebben de dieren niet echt veel last van de Cross: 'Ze zoeken gewoon een andere plek. Als het terrein straks weer vrij is komen ze weer terug. Omdat hier vaker gecrosst wordt, zijn ze wel gewend aan het geluid.' Welke dieren er dan wel op het terrein leven? 'Kraaien zie je nu veel en zodra de ergste drukte voorbij is komen de meeuwen. Ongeveer twee a vier uur na afloop zie je langzaamaan de dieren weer terugkeren op het terrein."

'Zwarte Crossterrein zou heel geschikt zijn voor de das'

De hoop bestaat dat er over een aantal jaren ook dassen leven op het festivalterrein. Bonsen denkt dat de das zich goed thuis zou voelen. 'Omdat dassen 's nachts leven en geluid overdag geen enkel probleem vinden, zou de das hier prima kunnen aarden.' Mogelijk komen er dus de komende jaren 's nachts wel wat dassen kijken bij de megatent.