Nieuws

Grote Kerk Apeldoorn krijgt 'oude' kroonluchters terug

APELDOORN - Een lang gekoesterde wens van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk gaat in vervulling. Ter ere van het 125-jarig bestaan van de Apeldoornse kerk worden de oude kroonluchters opnieuw gemaakt. Op 16 september worden de kroonluchters feestelijk onthuld.
In de jaren 50 zijn de kroonluchters verdwenen toen de kerk werd gemoderniseerd. Eind twintigste eeuw werd de kerk grondig gerestaureerd en weer in de oude staat hersteld. Alleen voor het herstellen van de oude verlichting was geen budget meer. 
Met giften heeft de Stichting Vrienden van de Grote Kerk nu het geld bij elkaar gekregen om nu alsnog de kroon op hun werk te zetten. 

Moeilijke klus

'Het is een moeilijk proces geweest omdat we geen originele lampen en tekeningen meer hebben. We hebben dus alles moeten doen met een paar oude foto's waarop de kroonluchters staan afgebeeld,' zegt Jacob van den Bos van de Stichting Vrienden van de Kerk. 
Op oude zwart-wit foto's uit begin twintigste eeuw zijn de rijk versierde oude kroonluchters te zien. De meest bijzondere foto is er één waarop koningin Wilhelmina in de koninginnenbank in de Apeldoornse kerk zit.  
Lichtarchitect Henk Oostenbrugge maakte met zijn team tekeningen van de oude foto's en op basis daarvan konden de nieuwe kroonluchters gemaakt worden. 'Er zijn nog maar weinig vakmensen die dit werk echt nog in de vingers hebben. Ook het zoeken naar een geschikte werkplaats waar ze ook nog de juiste apparatuur hebben duurde maanden', zegt Oostenbrugge. 
Uiteindelijk kwam hij uit bij werkplaatsen in Wekerom en Wormerveer. Daar worden nu de onderdelen van de kroonluchters gemaakt. '80 procent van al het werk is handwerk, dat kost tijd, heel veel tijd.' 

Oud uiterlijk met nieuwe techniek

De kroonluchters zien er exact zo uit als de oude kroonluchters uit de beginjaren van de Grote Kerk, maar zijn wel voorzien van de nieuwste technieken. Zo heeft de kerk geen kaarsen meer, maar led-verlichting en is ieder lampje apart te bedienen.