Nieuws
Gijzelnemer weigert psychologisch onderzoek; 'het was een wanhoopsdaad'

ARNHEM - De man die op 3 mei twee handhavers gijzelde in de Arnhemse wijk Klarendal, weigert zich psychologisch te laten onderzoeken. Dat bleek vrijdag tijdens de pro-formazitting tegen Frans S.
S. (57) woont in Klarendal. Hij voelde zich onder druk gezet, omdat hij gedwongen werd te solliciteren naar werk.
'Schreeuw om aandacht'
S. zegt al dertig jaar ziek te zijn en dat zijn daad een schreeuw om aandacht was en een eenmalige wanhoopsdaad. Toen de sociale dienst kort na ontslag uit het ziekenhuis met hem contact opnam en hem op zin sollicitatieplicht wees. 'Toen heb ik gezegd, ik haal die gekke stunt uit. 'Ik heb niets tegen de overheid, ik haat niemand, maar ik heb wel problemen met de sociale dienst', zei S. tegen de rechters.
Afscheidsbrief
De man had een dvd gemaakt met daarin zijn relaas en dat hij 'dertig jaar niet gehoord is'. Verder had hij een afscheidsbrief geschreven aan zijn broer.
Over zijn weigeren zich in het Pieter Baan Centrum (PBC) te laten onderzoeken, zei de gijzelnemer: 'Als u me naar het PBC stuurt, dan krijg ik misschien een hartaanval. Weet waar u aan begint' Is dit een dreigement?, wilde de rechter weten. 'Nee, mijn excuses.'
Op 3 mei liep Frans S. gewapend met een pistool, meerdere messen en een bomvest het wijksteunpunt aan de Hommelseweg in Arnhem binnen. Hij zei volgens de officier van justitie: 'Dit is een overval. Ik wil jullie niet pijn doen of doden, tenzij er iets gebeurt.'
In het centrum gijzelde hij aanvankelijk vier handhavers van de gemeente Arnhem. Twee liet hij korte tijd later vrij. Ze moesten een brief en de dvd aan de politie overhandigen. Wat in die brief stond, is niet bekendgemaakt.
S.' advocaat verklaarde tijdens de zitting dat er contact was geweest tussen zijn cliënt en de meldkamer van politie. Daar zou S. hebben herhaald dat hij niemand wilde doden.
Röntgenapparaat
Pas nadat een röntgenapparaat over de wapens was heengegaan, bleek het om nepwapens te gaan.
Door de gijzeling was Klarendal urenlang hermetisch afgesloten. Onder meer een arrestatieteam, de explosievenopruimingsdienst en een anti-terreureenheid werden ingezet.
De Klarendaller gaf zich na uren over. Slechts gekleed in onderbroek en sokken liet hij zich in de boeien slaan.
Wat is pro-forma?
Pro-formazittingen vinden plaats bij verdachten die in hechtenis zitten. Ze moeten voor de rechter komen, omdat het voorarrest tegen de verdachte anders verloopt. Naar aanleiding van pro-formazittingen kan het voorarrest worden verlengd.
Zie ook:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!