Nieuws

Rapport: gevolgen aanvaring Grave onvoldoende ingeschat

In de eerste uren na de aanvaring van de stuw bij Grave zijn de gevolgen van de aanvaring onvoldoende ingeschat. Ook zijn betrokkenen onvoldoende of niet gealarmeerd. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Berenschot. © Omroep Gelderland
GRAVE - In de eerste uren na de aanvaring van de stuw bij Grave zijn de gevolgen van de aanvaring onvoldoende ingeschat. Ook zijn betrokkenen onvoldoende of niet gealarmeerd. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Berenschot.
Volgens dat rapport ontbrak het de eerste uren na het incident aan een totaalbeeld. Eind december ramde een kapitein van een schip met een chemische lading de stuw bij Grave. Die stuw liep daardoor veel schade op en het waterpeil daalde in de Maas en het Maas-Waalkanaal met enkele meters.
Burgemeester Bruls, voorzitter van de veiligheidsregio, zei tijdens de presentatie van het rapport dat er op operationeel niveau wel goed is gewerkt.  Na het incident kwam er kritiek, vooral van Paul Mengde, de toenmalige burgemeester van Heumen, die werd gealarmeerd door een app'je van Omroep Gelderland. Volgens Bruls was het terecht dat Mengde niet direct is geïnformeerd. 'Het wel informeren had niet uitgemaakt, er waren bestuurlijke vraagstukken en er was niets te besluiten.' Wel werd tijdens de presentatie duidelijk dat de crisiscommunicatie beter had gemoeten.
Naar aanleiding van de gebrekkige communicatie drongen bestuurders in Gelderland aan op een onderzoek.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!