Nieuws

Voor de voetbalsters maakt Anton (76) de Wageningse Berg wel schoon

De Oostenrijkse voetbalsters zijn voor het EK in Wageningen neergestreken. Ze trainen op de iconische Wageningse Berg. Vrijwilliger Anton van Kooten is supertrots dat de dames in zijn stadion te gast zijn. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - De Oostenrijkse voetbalsters zijn voor het EK in Wageningen neergestreken. Ze trainen op de iconische Wageningse Berg. Vrijwilliger Anton van Kooten is supertrots dat de dames in zijn stadion te gast zijn.
Hij is al 76, maar dat is niet aan hem af te zien, wanneer hij de met de bladblazer de laatste smetjes van het voetbalveld wegblaast. 'Het is een hele speciale dag want de Oostenrijkse dames trainen hier', zegt Anton. De vrijwilliger staat te glunderen op het veld. 'Oh, ik vind het zo mooi hier. Prachtig, de omgeving.'
Voor de voetbalsters maakt Anton (76) de Wageningse Berg wel schoon

Jarenlang leeg

Al vanaf zijn zeventiende levensjaar kwam Anton als supporter naar de Wageningse Berg, waar FC Wageningen tot het faillissement in 1992 betaald voetbal speelde. Het stadion stond daarna jarenlang leeg en verpauperde. 'Het gras stond wel een meter hoog. Dat hebben we allemaal weg moeten halen', legt Anton uit.
In de hoogtijdagen van de Wageningse Berg was het voetbal een echte mannenwereld. Nu is er steeds meer aandacht voor het vrouwenvoetbal. 'Het damesvoetbal zit in de lift', zegt Anton. En wat vindt hij van het Oostenrijkse voetbal? 'Ietsje minder dan het Nederlandse.'

Zwitserland, Denemarken en Noorwegen

Naast Oostenrijk hebben ook Zwitserland, Denemarken en Noorwegen Gelderland gekozen als uitvalsbasis bij het Europees Kampioenschap. Zweden verblijft in Duiven en traint bij DCS in Zevenaar. Het publiek is welkom bij een aantal ochtendtrainingen, bijvoorbeeld die van vrijdag en volgende week woensdag en zaterdag.
Zwitserland en Denemarken bereiden zich in Heelsum voor. Ze trainen beide op sportpark Wilhelmina, op de velden van RVW en Redichem. Ook hier zijn er vrijwilligers van de clubs actief. 'De trainingen zijn helaas niet openbaar, zelfs niet voor onze leden', meldt RVW op haar website. Noorwegen bereidt zich voor bij WWNA in Wenum-Wiesel.
Op De Vijverberg wordt zondagavond de wedstrijd Denemarken-België gespeeld, later worden er nog drie groepswedstrijden en een kwartfinale gespeeld.