Nieuws

Het beste idee voor Apeldoorn: een fietsenstalling met zonnepanelen

APELDOORN - Een rijwielstalling met zonnepanelen is het beste idee voor Apeldoorn. De gemeente Apeldoorn daagde ondernemers in een wedstrijd uit om met ideeën te komen om de gebouwen van de gemeente energiezuiniger te maken. De negen beste ideeën werden gepitcht voor een vijfkoppige jury.
De gemeenteraad heeft een potje geld beschikbaar gesteld om de meest innovatieve ideeën te ontwikkelen om zo het vastgoed van de gemeente duurzamer te maken. Per initiatief is er 50.000 euro beschikbaar

Goede ideeën komen snel

Het idee van Jan Halter om een rijwielstalling te ontwikkelen met zonnepanelen, waarmee ook elektrische fietsen kunnen worden opgeladen, werd door de jury uitgeroepen tot beste idee. 'Ik bedacht het idee op één avondje.'
De jury roemde het idee om zijn simpelheid en snelle toepasbaarheid, maar ook om het mooie ontwerp. De link met Apeldoorn sportstad werd ook genoemd. Jan Halter hoopt voor het einde van het jaar zijn rijwielstalling te kunnen plaatsen binnen de gemeente. 
Andere ideeën die gepitcht werden, waren onder meer zelfvoorzienende lantaarnpalen, slimme warmtepompen en een plug en play zonnepanelen-systeem dat overal binnen de gemeente geplaatst kan worden. De gemeente kijkt of er ook mogelijkheden zijn om die ideeën uit te werken. 

Veel meer kennis

Het is voor het eerst dat de gemeente Apeldoorn met een wedstrijd ondernemers vraagt om met ideeën te komen. 'We kunnen alles zelf achter het bureau bedenken, en dat doen we ook veel, maar dit levert in korte tijd zoveel meer kennis op', zegt Marlou Niewold, hoofd vastgoed van de gemeente Apeldoorn en juryvoorzitter. 
Ook de ondernemers zijn blij dat de gemeente Apeldoorn hun de kans geeft om met ideeën te komen. 'Normaal wordt alles gedaan met Europese aanbestedingen waardoor wij geen enkele kans maken om onze plannen te pitchen, laat staan te ontwikkelen. Dit is een geweldig initiatief van Apeldoorn en daar zouden meer gemeenten een voorbeeld aan moeten nemen', aldus winnaar Jan Halter.