Nieuws

Guns N' Roses: al 20 jaar geen hit maar Goffertpark is uitverkocht

Zanger Axl Rose en gitarist Slash.
Ze hebben al meer dan 20 jaar geen notering meer gehad in de Nederlandse Top 40 en toch treedt de Amerikaanse band Guns N' Roses woensdagavond op in een uitverkocht Goffertpark in Nijmegen. © ANP
NIJMEGEN - Ze hebben al meer dan 20 jaar geen notering meer gehad in de Nederlandse Top 40 en toch treedt de Amerikaanse band Guns N' Roses woensdagavond op in een uitverkocht Goffertpark in Nijmegen.
Op de Goffertweide worden al dertig jaar grootschalige popconcerten georganiseerd, eerder deze maand trad Robbie Williams op in het Nijmeegse stadspark.

De hits

Frontman Axl Rose scoorde met zijn band eind jaren '80 en begin jaren '90 verschillende grote hits. Sweet Child O' Mine kwam op 24 september 1988 de Nederlandse Top 40 binnen en kwam niet hoger dan de 26e plaats. Paradise City deed het een jaar later een stuk beter en behaalde een 4e plaats tijdens de 11 weken dat de single in de hitlijst stond. Het grootste succes in Nederland behaalde de band met Knockin' on heaven's door. In 1992 stond het nummer 4 weken op 1 en was de beste verkopende single van dat jaar.

Geen bandleden, geen concerten

Na het succes werd de band vooral geplaagd door problemen. In 1994, 1996 en 1997 verlieten respectievelijk Gilby Clarke, Slash en Duff McKagan de band, is te lezen op de Wikipediapagina van Guns N' Roses. Van de oorspronkelijke bezetting bleef alleen Axl Rose over.
In 1998 probeerde Rose de band nieuw leven in te blazen, maar het bleef moeizaam om bandleden binnenboord te houden. In 2002 besloot de band in een nieuwe samenstelling weer te gaan toeren, voor het eerst sinds 1993. Concertkaarten verkochten slecht en Axl Rose kwam soms helemaal niet opdagen. In 2002 werden alle resterende concerten opgeschort, waaronder het geplande concert in het GelreDome in Arnhem.

Teleurstelling na teleurstelling

In 2006 toerde de band opnieuw, onder andere met een concert in het Goffertpark in Nijmegen. Er zou datzelfde jaar een nieuw album komen, maar telkens werd de releasedate niet gehaald. Pas eind 2008 verscheen het beloofde album Chinese Democracy, de eerste studioplaat van de band sinds The spaghetti incident? (1993)Chinese democracy behaalde de 4e plaats in de Nederlandse Album Top 100, maar een hit leverde het de band niet op.

Rock 'n Roll of rotstreek?

De band trad op 3 oktober 2010 op in het GelreDome XS in Arnhem tijdens hun nieuwe Europese tournee, maar liet fans ruim 1,5 uur wachten voor het optreden. Door de vertraging moest organisator Mojo Concerts extra bussen regelen om bezoekers weer naar huis te kunnen laten komen. Dat kostte Mojo veel geld. Ook werd bij het concert een steward mishandeld, nadat hij een concertbezoeker aansprak op wildplassen.

Voor het eerst in 20 jaar weer samen op tournee

De laatste hit mag dan lang geleden zijn, Guns N' Roses beschikt over een schare trouwe fans. Het Not In This Lifetime concert in het Goffertpark is uitverkocht, al zijn er op Ticketswap nog wel ongeveer 300 tweedehands kaartjes te koop. Er worden 65.000 mensen verwacht bij het concert.
Misschien is dit verkoopsucces niet zo raar, want Axl Rose staat op het podium met de legendarische gitarist Slash, die de band meer dan 20 jaar geleden verliet. De zanger met zijn kenmerkende bandana en de gitarist met de bekende hoge hoed staan vanaf 19.30 uur op de planken.

Reis niet via station Goffert

De NS raadt fans af om via station Nijmegen Goffert naar het optreden te gaan. Het station is te klein de duizenden reizigers aan te kunnen. Ook rijden er geen pendelbussen vanaf het station. Bezoekers van het concert kunnen het beste uitstappen op station Nijmegen.

Extra veiligheidsmaatregelen

Na de bomaanslag bij een optreden van zangeres Ariana Grande in Manchester besloot concertorganisator Mojo meer 'zichtbare en onzichtbare' veiligheidsmaatregelen te nemen. Bij de aanslag in Manchester kwamen 22 mensen om het leven, 59 mensen raakten gewond. Wat de extra maatregelen zijn wil Mojo niet zeggen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!