Nieuws

Herdenking mislukte Turkse staatsgreep in Apeldoorn aan de gang

APELDOORN - Bezoekers van de herdenking van de mislukte staatsgreep in Turkije, een jaar geleden, zijn in Apeldoorn. De bijeenkomst voor aanhangers van de Turkse president Erdogan is in congrescentrum Orpheus.
De verwachting was dat 700 mensen de bijeenkomst zouden bijwonen, maar naar schatting 200 tot 250 mensen kwamen daadwerkelijk naar de herdenking in Apeldoorn. Het gaat om Nederturken en ook Turken die wonen in Duitsland, meldde verslaggever Maurits Straatman op Radio Gelderland aan het begin van de avond.
De ontmoeting is beladen omdat het kabinet vorige week de Turkse vicepremier Türkes verbood naar Apeldoorn te komen voor een toespraak. Wel de Europese voorzitter van de organisatie van de bijeenkomst, de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD), is er. Zafer Sirakaya is vanuit Keulen naar Apeldoorn gekomen om te spreken. Dat meldt nieuwssite Haber Arnhem.

'Jammer dat vicepremier er niet mag zijn'

Er is teleurstelling dat de vicepremier niet mocht komen om een toespraak te houden. 'Maar we hebben onze achterban opgeroepen om de rust te bewaren', aldus Mustafa Aslan, secretaris van de UETD. Volgens hem zijn vanuit Turkije mensen naar Apeldoorn gebracht die de mislukte coup hebben meegemaakt.
Aslan voor de camera van Omroep Gelderland:
Er is geen reden voor onrust rond de bijeenkomst, gaat Aslan verder. 'Onze mensen komen hier om de gesneuvelden en gemartelden te herdenken. Sommige van hen hebben familieleden verloren.'
Voor Orpheus houden politie en marechaussee een oogje in het zeil. In de zaal zijn over de rugleuningen van de stoelen Turkse vlaggen gedrapeerd.

Spanningen

In maart liepen de spanningen tussen Nederland en Turkije hoog op toen het kabinet weigerde hier Turkse bewindslieden te laten spreken in het kader van een Turks referendum. Die gebeurtenissen van toen deden het kabinet besluiten Türkes te weren.
De bijeenkomst in Orpheus mocht doorgaan, omdat de UETD beloofde dat er geen Turkse regeringswoordvoerder naar Apeldoorn zou komen.
Er zijn behalve politiefunctionarissen ook veel journalisten op de bijeenkomst afgekomen.
Foto: Omroep Gelderland
De mislukte staatsgreep in Turkije kostte meer dan 240 mensen het leven. Na de coup zijn tienduizenden mensen gearresteerd en meer dan 100.000 ambtenaren ontslagen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!