Nieuws

Commando-overdracht: militair spektakel in Oosterbeek

OOSTERBEEK - Een Apache-helikopter, een Chinook, zes militaire parachutisten en eenheden van de Luchtmobiele Brigade gaven donderdagmiddag in Oosterbeek een demonstratie om de commando-overdracht extra feestelijk te maken. Generaal-majoor Kees Matthijssen droeg het commando over aan brigade-generaal Ron Smits.
Om de veiligheid van de parachutisten en het publiek te regelen waren verkeersomleidingen ingesteld. Trolleybussen en gewone bussen konden wel gewoon doorrijden. 

Commando-overdracht

De militairen die opgesteld stonden bij de ceremonie zijn afkomstig van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen, te herkennen aan hun rode baret. Die is gereserveerd voor militairen die de zwaarste militaire opleiding hebben gevolgd. Matthijssen stond sinds 2014 aan het hoofd van de brigade, die in totaal uit 3500 militairen en personeel bestaat.

75 jaar

De brigade maakt sinds dit jaar gebruik van het terrein van het Airborne Museum Hartenstein voor ceremonies en beëdigingen. Donderdagmiddag woonden ongeveer 350 militairen en een veelvoud aan bezoekers de ceremonie bij.
De rode baret bestaat dit jaar 75 jaar en de Luchtmobiele brigade 25 jaar. Vanwege dat jubileum is vanaf 1 september een tentoonstelling in het Aiborne Museum.