Nieuws

Zaak tegen heroïnesmokkelaars aangehouden; advocaten willen meer onderzoek

De rechtszaak tegen de twee Duitse mannen die worden verdacht van het smokkelen van 60 kilo heroïne via vliegveld Teuge, is aangehouden. De advocaten vragen om aanvullend onderzoek en willen twee medewerkers van het vliegveld horen. © politie
ZUTPHEN - De rechtszaak tegen de twee Duitse mannen die worden verdacht van het smokkelen van 60 kilo heroïne via vliegveld Teuge, is aangehouden. De advocaten vragen om aanvullend onderzoek en willen twee medewerkers van het vliegveld horen.
Zo willen de advocaten een reconstructie van de vlucht om na te gaan of het wel mogelijk is dat drugs vanuit een vliegtuigje worden gedropt. Daarnaast willen ze onderzoek naar een grootscheepse drugscontrole op een Engels vliegveld, één maand voor de heroïnevondst.
Vanaf datzelfde vliegveld zouden de twee Duitse piloten van 28 en 30 jaar zijn vertrokken. Het lijkt de advocaten sterk dat het duo heroïne zou smokkelen vanaf een vliegveld waar eerder een grote drugscontrole plaatsvond.

Straatwaarde van 1,8 miljoen

De heroïne werd 20 januari op vliegveld Teuge bij Apeldoorn ontdekt in een klein vliegtuig. Dat gebeurde nadat de politie vanuit Groot-Brittannië was getipt. De 60 kilo heroïne heeft een straatwaarde van ongeveer 1,8 miljoen euro.

Geen 100 procent controle

'De douane en de Marechaussee controleren niet 100 procent van de vluchten', zegt Meiltje de Groot, directeur van vliegveld Teuge. 'Alleen als er vluchten gepland staan uit landen die niet in het Schengenverdrag staan, zoals Engeland of Zwitserland, kan er worden gecontroleerd. Binnen de Schengenlanden geldt vrij vervoer van goederen en personen.'
Teuge mag zelf geen mensen of vliegtuigen controleren. De Groot: 'Op Schiphol wordt dat ook gedaan door de Douane of de Marechaussee.' Wel houdt de luchthaven een oogje in het zeil, en geven ze verdachte situaties door aan de betreffende instanties.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!